Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cateheza baptismala in antichitatea crestina de Eugen JURCA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Eugen JURCA
Cateheza baptismala in antichitatea crestina
Editura Galaxia Gutenberg, 2009
Colectia Teologia 21
Pret 25,00 Lei
 

Extras/ Cuvant inainte
Lucrarea de fata deschide calea unui demers mai amplu de cunoastere a istoricului, metodologiei (strategiilor educative) si continutului catehezei crestine, un domeniu mai putin explorat in spatiul de reflectie teologica rasariteana (cu precadere cel romanesc!). Primul volum – dincolo de experientele catehetice precedente, tipic didactice – isi propune o prezentare, intr-o alta maniera, a documentelor primare  baptismale si mistagogice accesibile, referitoare la Sacramentele initierii: Botez, Mirungere, Euharistie. Nu am insistat atat pe aspectele teoretice standardizate, cat pe o prezentare live – pe „viu” – studentilor teologi (si nu numai!), intr-un volum unic, a celor mai semnificative opere ale antichitatii crestine pe o asemenea tematica extrem de interesanta, vasta si actuala. 
O afirmam cu toata convingerea, intrucat similitudinea rituala din trecut si azi, in Rasarit, e uimitoare. Pe de alta parte, continutul semantic al simbolisticii baptismale – cum se va vedea in volumul urmator – este absolut fascinant si de o actualitate incredibila. Periplul nostru catehetic se insinueaza ca un efort de recuperare a Traditiei primare, dar si a sensului profund existential si sacramental al unor gesturi si formule rituale, ce risca sa cada, prin ignoranta, in desuetudine si banal. [...]
Totodata randurile noastre se vor un apel la „declansarea” unei adevarate „campanii catehetice”, pentru recuperarea unor valori liturgice si culturale inestimabile ce nu astepta decat o „galeata cu jeratic” pentru a redeveni lumina din „Lumina cea adevarata” dispusa sa ne calauzeasca asemenea „norului” din Sinai in pustia ignorantei si a indiferentismului religios, ce tinde sa cucereasca tot mai multe teritorii din „solul”, initial fertil, in care Dumnezeu si-a imprimat ontologic propria Sa Lumina.