Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Antoaneta OLTEANU | Calendarele poporului roman

0 opinii / Scrie o opinie
  • 115,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Antoaneta OLTEANU    |    Calendarele poporului roman

Calendarul sarbatorilor cu data fixa

Calendarul sarbatorilor mobile

Calendarul anotimpurilor

Calendarul saptamanal

Calendarul zilelor si al noptilor

Calendarul lunar

Cuprinde si Vietile sfintilor ortodocsi, 357 de gravuri ale sfintilor, 289 imagini de arhiva

Editura Paideia, 2009

Editia a doua, revazuta si adaugita

||||

Extras din Cuvantul inainte al autoarei

Omu, cat traieste, se ia dupa calendar. Ca zici Pasti sau zici Craciun, Sf. Gheorghe sau Sf. Marie, nu-i totuna. Zilele merg fiecare la locu lor si in felu lor; una e mai buna, alta e mai rea, da toate trebuiesc pazite (Bernea, p. 182).

Calendaru are zile in tot felu, de nu seamana una cu alta. Nu poti face marti ce faci duminica si nici in aprilie ce faci in septembrie (Bernea, p. 196)

Calendarul popular pe care il prezentam cititorului reprezinta o incercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporala a vietii taranesti, acel cand ce caracterizeaza intregul complex de practici magico-rituale ce insoteste modul de a vedea lumea al vechilor societati traditionale. Interesant este insa ca, desi, la prima vedere, o astfel de intrepribdere aminteste de un fel de arheologie spirituala, putem intalni si in zilele noastre numeroase elemente, reminiscente mai mult sau mai putin disparate ale vechilor ontologii. Taranii spuneau: „Calendaru-i asa, sa fie lucru cu rost, ca nu poti merge la intamplare. Calendaru e randuiala vremii, sa stii cand sa faci un lucru. Fara calendar unu ar face intr-un fel, unu in alt fel” (Bernea, 1997, p. 196). La fel, se intrebau retoric: „Fara calendar ce ne-am face? Ca doar acolo spune cum sunt zilele si cum trebuie sa le trecem. Calendaru este o imparteala a timpului; e adevarat, da el vine de ne rostuieste timpul, ca nici ceasu, nici ziua nu samana intre ele; e un ceas bun si un ceas rau, e zi buna si zi saca. Calendaru ne-nvata sa le deosebim si cum sa ne purtam cugetu si fapta dupa timp. Calendaru ne rostuieste lucru si viata” (Bernea, 1997, p. 194).

SPECIFICATII

An aparitie 2009