Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Eu si cel de langa mine Relatiile interpersonale ale crestinului de Simeon Kraiopoulos

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Arhim. Simeon KRAIOPOULOS  |  Eu si cel de langa mine. Relatiile interpersonale ale crestinului

Editura Bizantina

Traducerea Ioana Irina CIOBOATA

||||

Extras din Capitolul Nasterea de prunci – Partea a II-a, Cadrul abordarii procrearii – p. 79

V-am mai spus si cu alta ocazie care este parerea mea si cred ca aceasta este si parerea Bisericii. Trebuie sa vedem cele doau limite intre care trebuie sa incadram abordarea temei procrearii.

Am spus ca avortul este cu desavarsire interzis. Avem un biletel cu o intrebare care spune: “Nu exista nici o situatie in care avortul poate fi acceptat?” Nu exista! Am spus acest lucru si il voi mai spune. Cel care a intrebat mentioneaza unele motive pentru care avortul ar putea fi acceptat si intreaba: “Ce se va intampla in aceste cazuri?”, am spus insa clar ca este cu totul interzis. Sa ne referim acum la cele doua extreme: oe de o parte, nu putem spune ca evitarea nasterii de prunci este crima. Este greu sa spunem asta. Crima este doar intreruperea sarcinii. Acesta este un prim aspect. Pe de alta parte, nu putem spune ca nu este nimic gresit cand un cuplu evita sarcina prin orice mijloc. Este “ceva”. Aici va interveni Biserica, cu iubire de oameni, cu ingaduinta, cu compasiune si va lua o hotarare. Dar, dupa parerea mea, nu putem spune in nici un caz ca evitarea unei sarcini nu este nimic si deci ca sotii respectivi ar fi nevinovati.

Ati inteles acum cele doua limite, care se refera, repet, doar la evitarea procrearii si nu la avorturi, care sunt interzise in mod categoric? Sunt unii care considera ca sotii care evita sarcinile comit o crima. Nu putem spune asta. Nu este crima evitarea procrearii, dar nu putem afirma nici ca nu este nici o problema atunci cand un cuplu foloseste un mijloc sau altul de contraceptie. Nu. Ceva tot este. Iar Biserica, prin duhovnici, cu iubire de oameni, cu intelegere, cu ingaduinta, va analiza problema, va cantari si ii va ajuta pe soti sa constientizeze problema si sa isi asume responsabilitatea.

Extras din Cele ale casatoriei incep dupa cadere – p. 101

Spune Sfantul Apostol Pavel, daca va amintiti: “Bine este pentru om sa nu se atinga de femeie”. Este foarte bine pentru cine poate sa traiasca asa. [...] Bine este asa, dar nu pot toti oamenii sa urmeze calea aceasta.

Extras din Cateva referiri ale Sfintilor Parinti legate de nunta – p. 103

Sfantul Ioan Gurade Aur subliniaza si celelalte scopuri ale casatoriei. Am spus ca scopurile nuntii sunt trei. Primul si cel mai important putem spune ca este intrajutorarea sotilor, care duce la desavarsirea acestora. Acesta este primul si cel mai important scop al casatoriei deorece in afara casatoriei omul nu se poate depasi cu adevarat pe sine insusi. Omul trebuie sa se depaseasca pe sine insusi. [...]

Celelalte doua scopuri sunt nasterea de prunci si infranarea.

Sfantul Ioan Gura de Aur afirma ceva – si sunt unii care se leaga de aceasta si spun: “Uite, si Sfantul Ioan Gura de Aur sustine evitarea nasterii de prunci””. Dar cred ca il interpreteaza gresit pe Sfantul Ioan. El sustine afirmatia Sfantului Apostol Pavel, “Din pricina desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia lui” si spune: “Vedeti, ca sa nu cada cineva in desfranare, sa nu cada in pacat, mai bine ca fiecare barbat sa aiba sotia lui, si fiecare femeie sa isi aiba sotul ei. Mai demult se punea problema copiilor deoarece erau putini oameni pe pamant. Acum s-a umplut pamantul de oameni. Nu mai e nevoie de copii”.

Insa, Sfantul Ioan Gura de Aur – si am mai amintit acest aspect si cu alta ocazie – nu spune ca acesta este scopul omului pe pamant, sa isi intemeieze o familie si sa faca copii. Acum nu este nevoie de alti  copii, pentru ca deja este plin de copii. Sfantul Ioan vrea sa spuna, daca vrei sa te casatoresti, sa o faci daca nu iti poti stapani instinctele trupesti si in cele din urma vei cadea in pacat. Ca sa nu cazi in pacat, casatoreste-te! Aceasta vrea sa spuna Sfantul Ioan Hrisostom si nu ca putem evita sa dam nastere copiilor. Nici sa nu ne gandim ca ar fi putut spune asa ceva Sfantul Ioan Gura de Aur.

SPECIFICATII

Traducere Traducerea Ioana Irina CIOBOATA