Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Calendarul taranului roman. Zile si mituri - Ion Ghinoiu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

ION GHINOIU | CALENDARUL TARANULUI ROMAN. ZILE SI MITURI. 

EDITURA UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD, 2017. 


Extras de la p. 271 – AUGUST/ 7,  Scaldatul si spalatul rufelor la rau 

Oamenii se puteau scalda in apa raurilorsi lacurilor intr-o perioada de timp bine precizata in Calendarul  popular: era deschisa de Sangiorz (23 aprilie) si inchisa de Schimbarea la Fata sau Probejenie (6 august). In acest interval de 105 zile spalau si femeile rufele si lana oilor la rau. Traditia spune ca la Probejenie, apele sunt “spurcate de cerb care se p... in rau” si incep sa se raceasca, iar ursul, asemanator omului, inceteaza sa se mai scalde, cum ii e obiceiul, in scaldatoare (Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat). 

Spre deosebire de apa neinceputa folosita la scaldele rituale din ciclul familial (scalda dupa nastere si dupa botez a copilului, scalda lauzei, scalda mortului) si din ciclul calendaristic (scalda fetelor si nevestelor cu homan la Santoader, in pajistile inflorite la Sanziene s.a.), romanii credeau si in valoarea apei incepute, sfintite (de obicei agheasma), zacute (din fantanile parasite), de leac, numita, local, clocita sau puturoasa, vii s.a.. in ceea ce priveste ultimul tip, apa vie, aceasta s-ar gasi la marginea Pamantului, in locuri neumblate de om. Se spune ca cine ajunge acolo si o bea ramane tanar si nemuritor.   

Extras de la p. 277 – AUGUST/ 13, Intre Santamarii, perioada optima pentru semanatul graului

Perioada secetoasa a anului, dar favorabila semanatului graului, secarei si orzului, cuprinsa intre Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), este numita in Calendarul popular Intre Santamarii. Dupa esecuri si reusite indelung repetate, romanii au descoperit perioadele cele mai indicate pentru semanatul paioaselor pe care aveau sa le transmita apoi din generatie in generatie prin zicala: “Graul sa-l semeni toamna in praf si primavara in noroi!”, ceea ce inseamna ca in conditiile climaterice ale Romaniei semanatul graului de toamna trebuie efectuat Intre Santamarii, perioada lipsita de precipitatii, iar graul de primavara, in luna martie, in mustul zapezii. 

SPECIFICATII

An aparitie 2017