DESCRIERE
CARTE DE RUGACIUNI pentru trebuintele si folosul crestinului ortodox | EPISCOPIA ORTODOXA ROMANA A EUROPEI DE NORD
Tiparita cu binecuvantarea si purtarea de grija a Preasfintitului Parinte MACARIE, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord
Editura FELICITAS – Stockholm, 2019
||||
Extras din Cuvant de binecuvantare
Iubite frate, iubita sora de pretutindeni, nutresc nadjdea ca, atunci cand vei lua in manile tale aceasta carte de rugaciuni, Domnul nostru sa primeasca jertfa rugaciunii tale si sa gasesti un Umar parintesc pe care sa-ti plangi amarul, o Ureche binevoitoare Care sa-ti asculte glasul, o Vorba care sa-ti aline dorul, primind mangaiere iertatoare. Nu avem alta cale de comunicare cu Domnul decat rugaciunea. Nu avem alta arma de lupta pentru departarea ispitelor decat rugaciunea. Nu avem alt mijloc mai grabnic de a sari in ajutorul semenului decat rugaciunea.
Rugaciunea nu este doar o fapta buna pe care o putem lucra pentru mantuire, ea este o stare a inimii, o orientare a personalitatii noastre, o tindere din inertia materiei spre curatul cerului. Un parinte din vechime ne invata ca acela care se roaga numai la vremea randuita special pentru rugaciune nu se roaga cu adevarat. Talcul acestei apoftegme este adanc si minunat: noi suntem chemati la rugaciunea neincetata. Nu atat ca o virtute de capatai a crestinului, ci ca o nevoie a sufletului nostru, o nevoie fiintiala. Avem nevoie sa ne rugam continuu, asa cum avem nevoie sa respiram pentru a trai. „Insetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; cand voi veni si ma voi arata fetei lui Dumnezeu?” (Psalmi 41, 2), spune si psalmistul. Rugaciunea este, cu adevarat, respiratia sufletului nostru. Avem suflet viu doar atat cat ne rugam. Implinim chemarea noastra de a fi in comuniune cu Dumnezeu atunci cand ne unim cu El prin rugaciune. Il odihnim pe Dumnezeu, pe Maica Domnului si pe sfinti in masura in care ne rugam.