Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

BIBLIA DUPA TEXTUL EBRAIC – EXODUL, LEVITICUL

0 opinii / Scrie o opinie
  • 79,01 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

BIBLIA  DUPA TEXTUL EBRAIC – EXODUL, LEVITICUL

EDITIE INGRIJITA DE FRANCISCA BALTACEANU SI MONICA BROSTEANU

HUMANITAS, 2019

||||

Extras din Introducere generala. Elemente de teologie a legamantului

Deoarece multe elemente sunt comune in Exod, Levitic, Numeri si Deuteronom, ne-am gandit ca ar fi util sa prezentam inca de la inceput cateva dintre ele, pentru a evita repetitiile.

LEGAMANTUL

Este elementul fondator si definitoriu pentru existenta poporului ales.

In rezumat, istoria mantuirii inseamna proiectul (sau ”iconomia”, cu un termen clasic) prin care Dumnezeu repara ruptura produsa de pacatul primordial. Pentru a-l pune in aplicare, Dumnezeu porneste dintr-un punct: alege un om care devine intemeietorul unui popor pus deoparte in vederea unei relatii speciale, relatie ce urmeaza a se extinde, in timp, la tot neamul omenesc.

Termenul ebraic (neredactabil aici, v. text original, nn LB) se refera la o intelegere, la o conventie stabilita intre doua persoane, un pact, o alianta, un tratat intre un suzeran si un vasal, intre un rege invingator si un rege invins etc. S-au pastrat, din tari vecine, in special de la hititi (ANET 201-206; COS 2.17-18) si asirieni (SAA 2), astfel de intelegeri, care au o structura oarecum codificata (cf. McKenzie, 154). Personajul important, cel care are initiativa, se prezinta si enunta binefacerile pe care le-a acordat sau le va acorda celeilalte parti; urmeaza obligatiile celeilalte parti, apoi apelul la divinitate ca garant al stabilitatii si masurile finale de aducere la cunostinta si rememorare. In Biblie aceasta imagine este aleasa pentru a descrie relatia speciala dintre Dumnezeu si poporul sau. Evident, exista o limitare: oricat ar fi de mare distanta dintre doua persoane umane care incheie o conventie, acestea sunt, in ultima instanta, egale in demnitate, au acest numitor comun, pe cand aici este vorba de abisul ontologic dintre om si divinitate. Elementul esential in alegerea acestei imagini este insa caracterul interpersonal al relatiei: Dumnezeu vine in mod liber si gratuit in intampinarea omului, cu care stabileste o relatie ca de la persoana la persoana.

SPECIFICATII

An aparitie 2019