Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Codul bunelor maniere astazi de Aurelia MARINESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 72,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Aurelia MARINESCU

Codul bunelor maniere astazi – Editie aniversara

HUMANITAS, 2022

Desene de Madalina RAILEANU

 

 

Extras/ Capitolul 1 – Introducere in bunele maniere, Cum au aparut bunele maniere sau despre obiceiuri Putina istorie

Odata cu inceputul existentei sale sociale, umanitatea a simtit nevoia unor reguli pe care sa le respecte toti membrii dintr-o colectivitate, astfel ca traiul in comun sa devina suportabil. In mod paradoxal, aceste reguli codificate si invatate nu limiteaza libertatea individului, ci, dimpotriva, o largesc. Stiind precis cum trebuie sa se poarte in toate ocaziile vietii, omul manierat capata siguranta de sine, scapa de complexe, este acceptat si respectat de cei din jur; intr-un cuvant, devine mai liber.

Bunele maniere au fost inventate la curtile regale si adoptate de catre aristocratie, singura clasa apta pe atunci sa decida daca un anumit obicei era necesar si sa-l impuna. De aceea, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, bunele maniere reprezentau un stil de viata particular. Odata cu aparitia burgheziei, ele incep sa se generalizeze, devenind in zilele noastre norme unanim acceptate. Insa, pe masura ce societatea evolueaza, unele dintre ele se dovedesc anacronice, dupa cum altele variaza de la tara la tara.

Se stie, de altfel, ca, pentru a intra in codul bunelor maniere, un obicei trebuie sa fie supus probei timpului, tocmai pentru ca lucrurrile se mai modifica. Pana si etimologia cuvantului eticheta, cu sensul cunoscut de toata lumea, este semnificativa din acest punct de vedere. Oricat de surprinzator ar parea, „eticheta” (ceea ce se cuvine) are la origine o interdictie! In parcul de la Versailles, gradinarul-sef al lui Ludovic al XIV-lea a asezat inscriptii prin care cerea sa nu-i fie calcate in picioare peluzele proaspat insamantate. Cum aceste inscriptii erau adesea ignorate de catre nobilimea neatenta si aflata, in paranteza fie spus, in conflict cu regele, bietul om a obtinut din partea Majestatii Sale un decret care prevedea respectarea „etichetelor”.

 

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Limba Romana
Cod 978-973-50-4742-9