Stefano ZUFFI | Dragoste si erotism – Dictionare de arta
- Cod produs:LB-2019-0402
- Autor: Stefano ZUFFI
- Editura: Monitorul Oficial R.A.
-
65,00 lei
DESCRIERE
Stefano ZUFFI | Dragoste si erotism – Dictionare de arta
(Titlul original aparut la Editura Mondadori Electa S.p.A., Milano)
Editura Monitorul Oficial, 2010
Traducere de Corina ANTON
||||
Extras din Cuprins
Introducere/ Gesturi, simboluri, obiecte/ Locurile dragostei/ Sentimente si pasiuni/ Erosul/ Cupluri celebre
Aparat critic: Indice general/ Indice de artisti/ Referinte fotografice
Temele primului capitol: Zeii dragostei/ Triumful dragostei/ Privire/ Juramant/ Sarut/ Mangaiere/ Imbratisare/ Dans/ Plimbare/ Urmarire/ Agresiune/ Rapire/ Oglinda/ Val/ Masca si evantai/ Blana/ Scrisoare/ Adio/ Moarte
Extras din Introducere
Lucas Cranach cel Batran (n. 1472, Kronach, Franconia - d. 16 octombrie 1553, Weimar) a realizat o Venus care, expusa in public, provoaca un mare scandal. Acoperita doar de cateva bijuterii si de un val foarte transparent, zeita zambeste insinuant. Ce rusine!
Trebuie indepartata imediat, poate sa-i tulbure pe tineri si sa-i excite lubric pe adulti, este o insulta la adresa moralei si a religiei. Aceasta descriere s-ar potrivi foarte bine situatiei tensionate si controversate din prima jumatate a secolului al XVI-lea, cand imaginile – fie ele sacre sau profane, religioase sau erotice – se aflau in centrul unor dezbateri internationale care incingeau spiritele si ii impartea in tabere pe catolici, luterani si calvinisti. Cu toate acestea, scandaloasa si tulburatoarea Venus a lui Cranach se afla pe un simplu afis al unei expozitii dedicate pictorului german la Royal Academy din Londra in 2008, iar obiectia moralistilor dateaza din februarie, acelasi an. Greu de acceptat au fost mai ales afisele expuse in metroul londonez, de pe care aceasta Venus renascentista a fost exclusa, iar pentru a face publicitate expozitiei a fost aleasa o lucrare mai sobra.
Pe scurt, chiar si in lumea occidentala, care pare foarte obisnuita cu imagini „indraznete”, incepand cu programele de televiziune explicite, accesibile la orice ora din zi si din noapte, o pictura erotica de acum jumatate de mileniu inca reuseste sa faca senzatie. Incurajati de cerintele publicului actual, propunem in acest Dictionar de arta prezentarea unor lucrari cu subiect scabros sau erotic in mod mai mult sau mai putin explicit. Paleta optiunilor este foarte ampla: se merge de la tandretea casta la intensitatea covarsitoare a patimii, de la evocarea culta a clasicitatii la fantezia sexuala.
SPECIFICATII
Traducere | Traducere de Corina ANTON |
An aparitie | 2010 |