Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Constructia unei identitati romanesti in muzica bisericeasca - Costin Moisil

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Costin Moisil  |  Constructia unei identitati romanesti in muzica bisericeasca

Editura Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti – 2018Extras din Cuvant inainte

Al treilea capitol incearca sa surprinda legaturile dintre etnia/ natiunea romana si muzica ei bisericeasca. Spre deosebire de istoria standard descrisa de muzicologia romaneasca, potrivit careia psaltii romani s-au luptat sute de ani pana cand limba si spiritul national au izbandit in cantarea lui Macarie ieromonahul si Anton Pann, istoria pe care o trasez in acest capitol considera ca schimbarile muzicale majore au avut loc nu pana la jumatatea secolului al XIX-lea, ci abia dupa, iar motorul lor a fost ideologia nationalismului.

Capitolul al treilea se ocupa mai ales de cantarea din Vechiul Regat si atinge doar in treacat Transilvania si Banatul, iar aceasta nu pentru ca izvoarele sunt mai putine pentru muzica romanilor din Imperiul Habsburgic. Repertoriul standard national a fost creat la centru, in Bucuresti, si s-a raspandit mai intai in Vechiul Regat. El s-a generalizat in Transilvania abia in timpul comunismului si doar pentru Dumnezeiasca Liturghie – sau o parte a ei -, iar in Banat intr-o masura chiar mai mica. Pentru ca istoria cantarii ardelenesti e diferita si pentru ca, vorba lui Caragiale, Alle guten Dinge sind  vier, am gasit de cuviinta sa discut intr-un capitol problemele de identitate din muzica bisericeasca din Transilvania.

Extras din Capitolul I – Teoriile moderne despre natiune si nationalism

Natura variata a nationalismelor si diversitatea problemelor legate de natiune au facut sa intarzie aparitia unei bune teorii generale a natiunilor si nationalismului. Potrivit lui Anthony D. Smith, teoriile actuale pot fi grupate in patru mari paradigme: modernista, perenialista, primordialista, si etnosimbolista. Prima dintre ele, cea mai larg acceptata astazi, afirma ca natiunea este un fenomen modern, a carui aparitie poate fi datata aproximativa in preajma Revolutiei Franceze. Paradigma perenialista sustine ca, dimpotriva, au existat natiuni si inainte de perioada moderna, mergand in urma pana in Antichitate. Primordialistii sunt apropiati de perenialisti, insa perspectiva lor este diferita: pentru ei natiunile nu sunt simple fenomene istorice si sociale, ci au la baza “daturi” biologice si culturale. Etnosimbolistii pun accentul pe elementele subiective (mituri, simboluri, valori etc.) care caracterizeaza etniile si pe felul in care aceste elemente au suferit reinterpretari de-a lungul timpului. Variatele teorii nu doar privesc in mod diferit felul in care au aparut natiunile, vechimea lor, relatia natiune-nationalism, ci se deosebesc chiar in definitiile natiunii sia le termenilor conecsi.

SPECIFICATII

An aparitie 2018