Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Traditia muzicala a irmoaselor calofonice de limba romana intre secolele XVIII si XXI de Catalin CERNATESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,60 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Catalin CERNATESCU
Traditia muzicala a irmoaselor calofonice de limba romana intre secolele XVIII si XXI
Editura Universitatii Nationale de Muzica, Bucuresti – 2021
Proiect editorial finantat de Administratia Fondului Cultural National

Extras/ Introducere 
Vizand un interval temporal generos, de peste trei veacuri (de la inceputul secolului al XVII-lea pana in prezent), cercetarea de fata este una de identificare a irmoaselor calofonice de limba romana si de observare a circulatiei lor, cu precadere in manuscrise. Tema propriu-zisa a fost anticipata de cateva consideratii privind istoria si morfologia genului in traditia muzicala de limba greaca, precum si de un studiu despre rolul jucat de irmoasele calofonice in cadrul repertoriului trapezei (interpretat la masa). Din acest motiv a rezultat o structura in trei parti a lucrarii, fecare sectiune fiind impartita in capitole si subcapitole.
In prima parte, accentul a fost pus pe explicarea terminologiei de specialitate cu care s-a operat pe parcursul lucrarii. Apoi, pornind de la teza lui Grammenos Karanos ([...], sustinuta la Universitatea Nationala si Kapodistriana din Atena, 2011) am extins cercetarea, identificand cantari inedite si afland informatii care completeaza descoperirile muzicologului grec. Cea mai mare parte a sectiunii este dedicata reevaluarii creatiilor de limba greaca ale autorilor de origine romana. 
In cea de-a doua parte a cartii am abordat irmoasele calofonice din perspectiva functiei lor paraliturgice, ca piese care intra in alcatuirea repertoriului trapezei sau mesei.