Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Arta vocala sacra si teologie. Sfinti imnografi si melozi bizantini de Michel QUENOT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,30 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Michel QUENOT

Arta vocala sacra si teologie. Sfinti imnografi si melozi bizantini

Editura BASILICA – Bucuresti, 2023

Traducere din limba franceza de Pr. Ioan-Aurelian MARINESCU

 

 

 

 

Extras/ Introducere / pp. 6-7

Convergentele dintre imnografie si iconografie motiveaza aceasta lucrare, desi iconografia este mentionata doar putin. O legatura de interdependenta uneste de fapt icoana, chip liturgic al Bisericii Ortodoxe, cu imnografia, icoana in muzica si cuvinte a tainei propovaduite in Liturghie. Cu alte cuvinte, icoana se construieste in rezonanta cu textul liturgic rostit, psalmodiat si cantat.

Desigur, inima si duhul profund al Bizantului se descopera cel mai bine in arta vocala sacra plina de spiritualitate. Aceasta imnografie ocupa un loc unic in literatura mondiala. Expresia poetica a teologiei prin intermediul muzicii a exercitat o influenta considerabila asupra lumii latine, iar ca dovada avem marturia finului cunoscator Jean-Baptiste Pitra: „Nicaieri poezia nu a primit din partea Bisericii o mai mare onoare decat in patria lui Homer”. Prin specificul ei liturgic, aceasta muzica se cere inteleasa in acest context, caci cuvintele si muzica sunt de nedespartit. De aici rezulta ca ea scapa criteriilor estetice aplicate in domeniul artelor.

In ciuda reputatiei sale, civilizatia bizantina aduna nici mai mult, nici mai putin decat cele mai bune elemente din diverse traditii, unindu-le intrucatva. Pana in secolul al VI-lea, latina joaca rolul de limba oficiala in imperialul oras Constantinopol, el insusi construit dupa un model roman, cetatenii imperiului de Rasarit schimbandu-si de fapt identitatea lor elena cu cea bizantina sau de crestin.