Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Florilegiu de cantari calofonice si alese de Arhim. Clement HARALAM, Cezar Florin COCUZ

0 opinii / Scrie o opinie
  • 111,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Arhim. Clement HARALAM, Cezar Florin COCUZ
Florilegiu de cantari calofonice si alese
Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti – 2021
 Lucrare tiparita cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Pret 111,00 Lei
 

Extras/ Cuvant inainte
Cantarile calofonice formeaza o cartegorie aparte, un gen care s-a cristalizat in cadrul, dar mai ales in vecinatatea celor liturgice mai ample. Acestea din urma au conturat un tip de creatii speciale incluzand “cantarile infrumusetate”, numite si “cantari frumos glasuitoare”, ele deschizand drumul “cantarilor desfatatoare”. Manuscrisele vechi folosesc sintagma mult mai plastica “frumos viersuitoare”, acest din urma termen referindu-se la melodie, la “ghiers”, fiind, deci, melodii impodobite.
In timp s-a ajuns la colectia/ cartea numita Irmologhion calofonicon, cuprinzand irmoasele canoanelor sarbatorilor imparatesti, ale Maicii Domnului si ale marilor sfinti, asezate pe cele opt glasuri. Este vorba despre primele cantari ale fiecaruia dintre odele canoanelor utreniei. Cele mai renumite carti de acest fel apartin lui Balasie Iereul si lui Petru Vizantie – Irmologhion grabnic.
Balalasie Preotul este considerat de Marcel Spinei psalt de origine valaha – numele Balasie nefigurand in onomastica elina, nici in cea monahala, nici in cea laica – ceea ce-i permite sa considere ca numele sau deriva din Balasu, fiind vorba despre un psalt valah, din spatiul balcanic sau chiar roman.
In secolul al XVII-lea apare irmologhionul calofonicon care aduna irmoasele calofonice realizate de autori diferiti.
Din creatia unuia dintre creatorii genului a fost preluat in prezenta culegere un irmos calofonic, prelucrat de Anton Pann – Ceea ce esti in cer binecuvantata si irmosul calofonic prescurtat dupa Petru Berechet – Pacea Ta da-ne-o noua.