Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

De vorba cu Mihai Sarbulescu de Vasile Petrovici

0 opinii / Scrie o opinie
  • 28,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

VASILE PETROVICI  | DE VORBA CU MIHAI SARBULESCU EDITURA BIZANTINA, 2013

Extras Pictezi repede.Altii merg greu. Imi si propun sa pictez repede. Van Gogh recomanda: “mult si repede”, si precizeaza: “lucrez ca o locomotiva de pictat”. Ionica Grigorescu mi-a spus odata: “Da, tin la asta; sa pictez repede, sa ispravesc cat mai curand!” [...] Cand ai inceput sa pictezi Vasul? Radu Bogdan a colaborat cu Paul Gherasim pentru o retrospectiva Andreescu (1983). Aici am vazut o lucrare mai putin cunoscuta a pictorului. Infatisa un ceaun mare de bucatarie. Poftim, daca ma intrebi de influente!

La data aceea Marin Gherasim avea o tema a lui, Absida. Lacul linistit al lui Ion Nicodim reprezinta forma unei abside rasturnate.Sorin Dumitrescu picta seria Loc – cea mai admirata tema a lui, pana astazi.Cu acestea eram la curent. Alte influente! Ma aflam la CESAROM si faceam schite in tus pe hartie. Unele inca le mai am.

“Ce desenezi tu aici, lacate?”, m-a intrebat un coleg de serviciu. Asa am pornit seria Vas. Ideea ta a pornit de la Andreescu! Sunt sigur ca da, gandind retrospectiv. Multe lucruri nu le stim decat asa, atunci cand se zice ca mai si imbunatatesti amintirile. De fapt e un complex de influente. I-am luat odata un interviu lui Stefan Sevastre: “Ce pictor va place cel mai mult?” Mi-a trantit: “Mai Mihai, pui intrebarile ca la televizor?”

Intrebarea se vede insa ca l-a pus totusi pe ganduri, caci dupa o vreme mi-a spus asa, din senin: “Stii, m-am gandit. De-ar fi sa aleg o lucrare din pictura universala, din toate timpurile, as alege Pieta d’Avignon.” O lucrare cu autor anonim. Cand am auzit, ce crezi ca mi-am amintit? Vazusem la Luvru o expozitie cu replici ale maestrilor, facute dupa maestri mai vechi decat ei. Expozitia prezenta si o Pieta d’Avignon de dimensiune mai mica decat originalul, pictata de Mondrian. Ii placuse si lui Mondrian. Vezi cum se potrivesc geometrii intre e[325]

SPECIFICATII

An aparitie 2013
Coperta Brosata
Nr. pagini 192
Limba Romana
Cod 6422752001014