Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

30 de scriitori romani din exil 1945-1989 de Daniela SONTICA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 40,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Daniela SONTICA

30 de scriitori romani din exil – 1945-1989

Editura BASILICA – Bucuresti, 2022

 

 

Extras/ „Nu literatura lui Goma are probleme, ci criticii nostri literari” – interviu cu Flori Balanescu

Flori Balanescu (n. 31 martie 1969), cercetator la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST), Academia Romana, scriitoare si publicista; a ingrijit seriile de autor „Paul Goma” la editurile Curtea Veche (2008-2014) si Ratio et Revelatio (2014-2020); coordonatoarea editoriala a colectiei Istorie cu blazon, Editura Corint (din 2020), (co)autoarea mai multor carti si a unui manual de istorie; a contribuit la zeci de volume colective, a publicat peste 100 de studii si articole; a sustinut comunicari la zeci de conferinte nationale si internationale, simpozioane, mese rotunde, festivaluri.

Daniela Sontica: Prin ce se distinge (Paul Goma, nnLB) de alti scriitori opozanti ai regimurilor comuniste din tarile est-europene?

Flori Balanescu: [...] O sa vi se para ciudat raspunsul meu, dar pe acesta il am: Goma se deosebeste de alti scriitori opozanti din Europa ideologizata prin ceva ce nu putea controla el insusi: lipsa inclinatiei naturale pentru solidarizare a altor scriitori (si intelectuali) romani in 1977 – anul drepturilor omului, lipsa lor de normalitate, care inseamna, in orice veac, in orice imprejurare, sub orice comandameent politic, spirit critic in raport cu Puterea si exprimarea libera a adevarului. Daca vrem sa vorbim despre libertate si vocatia libertatii, despre adevar si despre bine, despre exprimarea publica a gesticii opozante si asumarea urmarilor represive ale acestei gestici, atunci reperul trebuie sa fie un model. Si acest model pentru romani a fost (ar fi trebuit sa fie) in ultimele decenii ale comunismului, si cu siguranta dupa decembrie 1989, Paul Goma. [...]