Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Semnez si raspund in fata legii!. Declaratii si marturii ale supravietuitorilor Pogromului de la Iasi in anchetele judiciare postbelice (1944-1948)

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:LB-2021-0005
  • Editura: Polirom
  • 44,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Marius CAZAN, Daniel-Valeriu BOBOC (editori)

Semnez si raspund in fata legii!. Declaratii si marturii ale supravietuitorilor Pogromului de la Iasi in anchetele judiciare postbelice (1944-1948)

POLIROM – Editura institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” – Iasi, 2021

Prefata de Alexandru FLORIAN

Pret 44,95 Lei

 

Extras/ Prefata

Anul acesta s-au implinit 80 de ani de la „duminica aceea...” – dezlantuirea autoritatilor romane cu violenta ucigasa a glontelui asupra populatiei evreiesti din Iasi. Pogromul a fost o tragedie care anunta ca politica antisemita si ura fata de evrei a unor segmente ale populatiei s-au asociat pentru a trece la fapte criminale. Declansarea razboiului spre est a anulat ultimele bariere ale abtinerii. Masacrul de la Iasi a aratat ca nu aveau sa fie oprelisti, ca nu exista impotrivire de niciun fel la genocidul impotriva evreilor. Faptasii nu vor fi trasi la raspundere. Vor urma deportari masive in Transnistria, masacre pripite in satele din Bucovina de Nord si Basarabia, exterminari ale evreilor romani si ucraineni in Transnistria. Timp de mai bine de trei ani totul a fost posibil. Armata si jandaermeria, ajutate de popultia civila, au ucis sau le-au creat deportatilor conditii de viata care sa ii duca la moarte.

Acestea sunt marile trasee a unei istorii a Holocaustului care timp de decenii trebuia sa se tot scrie. Dar nu a fost asa. Astazi, despre Pogromul de la Iasi avem mai cu seama macronaratiuni, descrierea marilor evenimente (Matatias Carp, Jean Ancel, Radu Ioanid), precum si cateva marturii ale unor supravietuitori (Leonard Zaicescu, Lazar Leibovici, Eugen Luca, Adrian-Radu Cernea).