Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Istoria credintelor si ideilor religioase, vol. II. De la Gautama Buddha pana la triumful crestinismului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 64,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Mircea ELIADE - Istoria credintelor si ideilor religioase

2 De la Gautama Buddha pana la triumful crestinismului

POLIROM, 2011

Traducere de Cezar BALTAG

Pret: 64.95 lei.

 

Extras/ Capitolul optsprezece – Buddha si contemporanii sai/ 147. Printul Siddhartha

Budismul este singura religie al carei intemeietor nu se declara nici profetul unui Dumnezeu, nici trimisul Sau si care, in plus, respinge insasi ideea unui Dumnezeu Fiinta Suprema. Dar acest intemeietor se proclama pe sine „Trezitul” (buddha) si, pornind de aici, calauza si maestru spiritual. Propovaduirea sa are drept tel eliberarea oamenilor. Acest prestigiu de „Salvator” face din mesajul soteriologic o „religie” si transforma, destul de curand, personajul istoric Siddhartha intr-o Fiinta divina. Caci, in pofida speculatiilor teologice si afabularilor invatatilor budisti, in pofida anumitor interpretari europene care au vazut in Buddha un personaj mitic sau un simbol solar, nu exista vreu temei serios de a-i nega istoricitatea.

Majoritatea cercetatorilor sunt de acord in a admite ca viitorul Buddha s-a nascut probabil in aprilie-mai 558 i.Hr. (sau, dupa o alta traditie, in ~ 567) la Kapilavastu. Fiu al unui mic rege, Suddhodana, si al primei sotii a acestuia, maya, el s-a casatorit la varsta de 16 ani, a parasit palatul la 29 de ani, a avut „trezirea desavarsita si suprema” in aprilie-mai ~523 (sau ~532) si dupa ce a propovaduit tot restul vietii s-a stins in noiembrie ~478 (sau ~ 487), la varsta de 80 de ani. [...]  

 

 

 

 

Extras/ Capitolul doazeci si opt/ Nasterea crestinismului/ 219. „Un evreu obscur...”: Iisus din Nazaret

In anul anul 32 sau 33 al erei noastre, un tanar fariseu, pe nume Saul, care se distinsese prin zelul cu care ii persecuta pe crestini, calatorea de la Ierusalim la Damasc. „O lumina din cer, ca de fulger, l-a invaluit deodata. Si, cazand la pamant, a auzit un glas zicandu-i: Saule, Saule, de ce Ma prigonesti? Iar el a zis: Cine esti, Doamne? Si Domnul a zis: Eu sunt Iisus pe care tu il prigonesti... Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci. Iar barbatii care erau cu el pe cale stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni. Si s-a ridicat Saul de la pamant, dar, desi avea ochii deschisi, nu vedea nimic. Si, luandu-l de mana l-au dus la Damasc. Si trei zile a fost fara vedere si n-a mancat, nici n-a baut”. In cele din urma, un discipol, Anania, sfatuit de Domnul printr-o viziune, a pus mainile peste el si Saul si-a recapatat vederea. „Si indata s-a botezat; apoi a luat de mancare si s-a intarit.”

Acestea toate se petreceau la doi sau trei ani dupa crucificare. (Nu se cunoaste data exacta a rastignirii lui Iisus: ea a putut sa aiba loc in 30 sau 33. Prin urmare, convertirea lui Pavel poate fi datata cel mai devreme in 32 si cel mai tarziu in 36.)

SPECIFICATII

Traducere Cezar Baltag
An aparitie 2011
Limba Romana
Cod 9789734618866