Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Iolanda TIGHILIU | Intre diavol si bunul Dumnezeu. Cler si cultura in Principatele dunarene (1600-1774)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Iolanda TIGHILIU    |    Intre diavol si bunul Dumnezeu    Cler si cultura in Principatele dunarene (1600-1774)

Editura Paideia, 2002

||||

Argument/ e x t r a s

Pana in 1989 un singur domeniu a ramas interzis investigatiei istorice, cel al vietii religioase. Intr-o epoca ce s-a proclamat atee, credinta si biserica au fost deliberat impinse in zone periferice cercetarii.

Intr-o epoca in care chiar cuvantul biserica nu putea fi tiparit, istoricii fiind obligati sa-l inlocuiasca prin diferite sintagme, precum locas de cult sau asezamant de cultura, intr-o perioada in care din fotografia unei biserici nu trebuia sa se vada crucea, singura modalitate de a recupera, pentru stiinta istorica, secole intregi cu exceptionale valori crestine si spirituale era abordarea lor, mai ales, sub raport artistic.

Medievisti si istorici de arta, nume sonore in istoriografia romaneasca, prin stradanii deosebite, au reusit sa puna in lumina contributia Bisericii, ca institutie, la pastrarea identitatii neamului si a unitatii de credinta a romanilor, au subliniat rolul pe care marii domni mecenati, precum Matei Basarab, Vasile Lupu sau Constantin Brancoveanu l-au avut in sprijinirea, adeseori financiara, a Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol, exercitand si un amplu patronaj cultural asupra intregii ortodoxii, sau au relevat activitatea carturareasca a unor inalti ierarhi. [...]

Fara a-mi propune sa intocmesc un inventar al tuturor creatiilor clericilor, m-am oprit, cu precadere, asupra aspectului cultural-religios, incercand sa-i relev, pe cat posibil, directiile majore si sa-i surprind momentele principale de evolutie.

SPECIFICATII

An aparitie 2002