Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Leacuri contra evlaviei - eseuri, vol. 1 de George REMETE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

George REMETE    |    Leacuri contra evlaviei - eseuri

Editura Paideia, 2018

||||

Extras din capitolul Rugaciunea

Nu omul care face stiinta, arta, filosofie si teologie geniala e om, ci omul care se roaga. Omul care sta la boardul universului si lanseaza navete spatiale e un maimutoi. Atata timp cat nu se roaga, omul e un animal: abia in clipa in care ingenuncheaza devine om, se domesticeste si se civilizeaza.

Cei vechi au spus „ora et labora”, adica „roaga-te si munceste!”. Intr-adevar, raportul dintre ele constituie sensul, cheia si reusita existentei umane. Trebuie observat insa ca ele nu stau una langa alta, intr-o simpla alaturare complementara. Ele sunt eficiente si transformatoare doar daca se intrepatrund organic, daca fiecare o cheama, o determina si o transfigureaza pe cealalta. Cu alte cuvinte: degeaba muncesti daca nu te rogi, si degeaba te rogi daca nu muncesti. Simpla munca nu e rodnica in sine, fara rugaciune. Fara rugaciune, munca e un simplu efort fizic. Rugaciunea da sens muncii, arata scopul si finalul ei sigur, fericit si nobil. Si, tot astfel: rugaciunea fara munca poate deveni o simpla reverie, o iluzionare, o utopie, un vis si o vedenie. Munca da rugaciunii realism si luciditate, o fereste de superficialitate si sentimentalism.

A te ruga inseamna a-ti recunoaste parintii. A-ti recunoaste parintii, a-i pretui, a-i iubi si a te jertfi pentru ei este totuna cu capacitatea de a te ruga pentru ei, de a invata sa te rogi.

SPECIFICATII

An aparitie 2018