Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Romania - Centenarul Marii Uniri - Radu Lungu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

R O M A N I A – CENTENARUL MARII UNIRI – 1 9 1 8-2 0 1 8. O abordare evenimentiala prezentata de Radu Lungu. 

Editura paideia – romania – emblematic – carti de referinta – istorie, 2017. 


Extras din Proclamatia catre Taradin 15/ 28 august 1916 a regelui Ferdinand I si a Guvernului

Romani!

Razboiul care de doi ani a incins tot mai strans hotarele noastre, a zdruncinat adanc vechiul asezamant al Europei si a invederat ca, pentru viitor, numai pe temeiul nationa se poate asigura viata pasnica a popoarelor. Pentru neamul nostru, el a adus ziua asteptata de veacuri de constiinta nationala, ziua unirei lui. Dupa vremuri indelungate de nenorociri si de grele incercari, inaintasii nostri au reusit sa intemeieze Statul roman prin Unirea Principatelor, prin Razboiul Independentei, prin munca lor neobosita, pentru renasterea nationala. Astazi, ne este dat noua sa intregim opera lor, inchegand pentru totdeauna ceea ce Mihai Viteazul a infaptuit numai pentru o clipa: unirea romanilor de pe cele doua parti ale Carpatilor. De noi atarna astazi sa scapam de sub stapanirea Straina pe fratii nostri de peste munti si din plaiurile Bucovinei unde Stefan cel Mare doarme somnul lui de veci. In noi, in virtutile, in vitejia noastra sta putinta de a le reda dreptul ca intr-o Romanie intregita si libera de la Tisa pana la Mare, sa propaseasca in pace potrivit datinilor si aspiratiunilor gintei noastre.

Extras din Proclamatia catre Tara din 15 octombrie 1922 a regelui Ferdinanad I

Punand pe capul meu, intr-aceasta straveche cetate a Daciei romane, coroana <de otel> de la Plevna, pe care noi si glorioase lupte au facut-o pe veci coroana Romaniei Mari, ma inchin cu evlavie memoriei celor care, in toate vremurile si de pretutindeni, prin credinta lor, prin munca si prin jertfa lor, au asigurat unitatea nationala si salut cu dragoste pe acei care au proclamat-o intr-un glas si o simtire de la Tisa pana la Nistru si pana la Mare. [...] Vreau ca, in hotarele Romaniei Mari, toti fiii buni ai Tarii, fara deosebire de religie si de nationalitate, sa se foloseasca de drepturi egale cu ale tuturor romanilor, ca sa ajute cu toate puterile Statul, in care Cel de Sus a randuit sa traiasca impreuna cu noi. Vreau ca romanii din toate straturile sociale, insufletiti de nazuinta unei infratiri nationale, sa se foloseasca toti de legitima ocrotire a Statului. Vrea ca in timpul domniei mele, printr-o intinsa si inalta dezvoltare culturala, patria noastra sa-si indeplineasca menirea de civilizatie ce-i revine in renasterea Orientului European dupa atatea veacuri de cumplite zbuciumari.

Extras din coperta III -Florin Constantiniu – O istorie sincera a poporului roman

Marea Unire din 1918 a fost – si ramane – pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elen tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit. [...] Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci actul de vointa a natiunii romane de a-si da armatura teritorial-institutionala care este Statul national. [...] Peripetiile recunoasterii diplomatice a Marii Uniri releva doua realitati fundamentale: Romania Mare nu este creatia artificiala a Tratatelor de pace din anii 1919-1920, o “plasmuire monstruoasa” a Versailles-ului si a Trianon-ului [...].

Desavarsirea unitatii nationale a romanilor s-a infaptuit inainte de Conferinta de pace prin Actele de Unire de la Chisinau, Cernauti si Alba-Iulia, toate in 1918, in timp ce Tratatele de pace, care le-au dat consacrarea internationala, au fost semnate in anii 1919-1920. 

SPECIFICATII

An aparitie 2017