Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Integrarea Romaniei in sfera de influenta sovietica (1944-1947) de Emanuel COPILAS

0 opinii / Scrie o opinie
  • 74,90 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Emanuel COPILAS

Integrarea Romaniei in sfera de influenta sovietica (1944-1947) – Perspective internationale si locale

CORINT ISTORIE AUTORI ROMANI, 2023

colectie coordonata de Florin-Razvan MIHAI


 

Extras/ In loc de introducere: de la dreapta interbelica la dreapta comunista si retur – curiosul caz al instaurarii comunismului in Romania postbelica

Literatura referitoare la integrarea Romaniei postbelice in sfera de influenta sovietica in calitate de subiect de sine statator sau ca preambul pentru o istorie a intregului regim comunist este enorma. In cadrul acestui demers, ma intereseaza in principal primul tip de literatura care, in linii mari, poate fi compartimentata in modul urmator: lucrari stiintifice din perioada postcomunista, lucrari stiintifice din perioada comunista sau postcomunista publicate in strainatate, lucrari stiintifice din perioada comunista, memorialistica, respectiv culegeri de documente.

Nu am absurda pretentie a unei interpretari exhaustive a bibliografiei si nu imi propun nici obiective factual-evenimentiale, in sensul de a aduce in discutie aspecte noi referitoare la perioada istorica pe care o am in vedere, 1944-1947. Miza prezentului efort de cercetare este diferita, dar nu mai putin solicitanta: este vorba despre o recitire, o regandire, o reinterpretare a acestui interval istoric tumultuos, echivaland cu o permanenta criza politica in epoca – din perspectiva discursurilor principalelor tipuri de protagonisti/ cercetatori ai evenimentelor. Asa cum se va constata in continuare, o prima tipologie pe care o avansez in acest sens este distinctia intre perspectivele internationale, respectiv cele locale, in descifrarea evenimentelor si proceselor politice din Romania postbelica.