Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur pentru preoti / Micul Liturghier

0 opinii / Scrie o opinie
  • 38,70 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

DUMNEZEIASCA LITURGHIE A SFANTULUI IOAN GURA DE AUR

PENTRU PREOTI

LUCRARE PUBLICATA CU BINECUVANTAREA PREAFERICITULUI PARINTE DANIEL, PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

Text preluat din Liturghier, editia 2012

Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti – 2012

||||

Cuvant inainte/ e x t r a s

Cuvantul Liturghie in limba greaca inseamna lucrare publica si provine din alte doua cuvinte, „laos” si „ergon”. „Laos” inseamna „popor”, iar „ergon” inseamna „lucrare”. Deci Liturghia este lucrarea poporului dreptcredincios pentru a preamari pe Dumnezeu, dar si lucrarea lui Dumnezeu pentru a sfinti poporul dreptcredincios. Inainte de inceperea Sfintei Liturghii, diaconul zice: „Vremea este sa facem Domnului”, dar acelasi verset (Psalm 118, 126) se poate traduce „vremea este ca Domnul sa lucreze”, ca Domnul sa lucreze pentru noi. Este deci posibila o dubla traducere, ceea ce inseamna un dublu continut duhovnicesc al Sfintei Liturghii, ca lucrare publica, si anume, lucrarea poporului pentru preamarirea lui Dumnezeu si lucrarea lui Dumnezeu pentru sfintirea poporului.

Prin Sfanta Liturghie se realizeaza cea mai vie legatura duhovniceasca a lui Hristos cu Biserica Sa, cea mai bogata comunicare si cea mai intensa comuniune dintre Hristos – Capul Bisericii si Biserica Sa, care este Trupul Sau tainic, templu al Sfantului Duh, casa si popor al lui Dumnezeu – Tatal, prin care se daruieste Bisericii Sale viata vesnica, dupa cum ne arata Mantuitorul Iisus Hristos, in Evanghelia dupa Sfantul Evanghelist Ioan; „Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu, are viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi” (Ioan 6, 54).

Cand in timpul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului, se spune de catre preot ca ne impartasim „pentru iertarea pacatelor si viata de veci”, iar strana canta in timpul impartasirii credinciosilor: „Trupul lui Hristos primiti, si din izvorul cel fara de moarte gustati”. Unirea duhovniceasca a lui Hristos cu Biserica sa si a Bisericii Sale cu Hristos are ca scop iertarea pacatelor si sfintirea oamenilor pentru a dobandi mantuirea si viata vesnica. De aceea, suntem chemati in timpul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii ca „toata viata noastra, lui Hristos Dumnezeu sa o dam”.

Deci, Sfanta Liturghie nu e un simplu ritual, o simpla traditie formala, ci ea este insasi viata Bisericii in legatura ei vie cu Hristos Domnul, Care a spus: „Iata, Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului” (Matei 28, 20).

SPECIFICATII

An aparitie 2012