DESCRIERE
Parastase - Intru slava Sfintei si Celei de O Fiinta si de Viata Facatoarei si Nedespartitei Treimi
Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti – 2020
Lucrare publicata cu binecuvantarea Preafericitului DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Extras/ Cuvant inainte – DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Sfanta Biserica a lui Hristos, fidela misiunii sale de a conduce oamenii spre Imparatia Cerurilorsi dand marturie despre credinta in nemurirea sufletului creat de Dumnezeu, insi=oteste cu multe rugaciuni sufletele credinciosilor mutati din viata aceasta, iubirea ei fiind mai tare decat moartea (cf. Cantarea Cantarlor 8, 6). Alaturi de pomemirea la Dumnezeiasca Liturghie a sufletelor celor decedati, principala slujba pentru iertarea si odihna acestora este Parastasul, care se savarseste de catre arhierei sau preoti, intrucat ei au primit, prin harul Duhului Sfant, puterea de a dezlega pacatele celor credinciosi, vii sau adormiti in Domnul (cf. Matei 18, 18; Ioan 20, 22-23).
Numele slujbei provine din cuvantul grecesc [...] care inseamna infatisare inaintea cuiva, mijlocire pentru cineva, semnificand, deci, rugaciunea staruitoare pentru sufletul celui raposat, care se va infatisa inaintea lui Hristos, Dreptul Judecator.
Textul slujbei Parastasului este alcatuit din cantari de la slujba inmormantarii mirenilor, urmand structura unei Utrenii. Insa, pentru ca aceasta slujba avea o lungime apreciabila si era adesea solicitata, ea a primit, in practica, unele prescurtari (care se aplica, in parohii, si Utreniei obisnuite), incat lungimea a fost redusa, prin renuntarea la citirea catismei si a altor Psalmi, la Canon si la elementele repetitive.