Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioan BOLOVAN, Gheorghe IACOB, Gheorghe COJOCARU – Coordonatori | O enciclopedie a Marii Uniri

0 opinii / Scrie o opinie
  • 232,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ioan BOLOVAN, Gheorghe IACOB, Gheorghe COJOCARU – Coordonatori    |    O enciclopedie a Marii Uniri

Institutul Cultural Roman, 2018

||||

Extras din primul capitol – Basarabia

Provincie istorica situate intre raurile Prut si Nistru si Marea Neagra, reprezentand o parte integranta a spatiului geografic national al poporului roman.

Pana la 1812, toponimul Basarabia desemna doar sectorul de sud al intinderii dintre aceste doua rauri pana la mare, numit si Bugeac.

In urma Razboiului ruso-turc din anii 1806-1812, executandu-se clauzele Tratatului de pace de la Bucuresti din 16/ 28 mai 1812, teritoriul din stanga Prutului al Principatului Moldovei a fost anexat la Imperiul Rus. Drept consecinta, la noua frontiera de pe Prut si Dunare au fost postate trei regimente de cazaci, care au alcatuit un cordon militar de interdictie.

La 23 iulie 1812, oficialitatile imperiale ruse, reprezentate prin comandantul-sef al armatei ruse de la Dunare, amiralul P.V. Ciceagov, au emis primul act normativ referitor la provincia romaneasca rapita: Regulamentul privin constituirea administratiei provizorii in Basarabia. Prin acest act rusesc, in lipsa unei denumiri geografice, teritoriul incorporat a fost numit in mod oficial regiunea Basarabia, ca urmare a extinderii toponimului Basarabia asupra intregului spatiu dintre Prut si Nistru.

Din ziua de 2 octombrie 1812, orasul Chisinau devine centru administrativ al Basarabiei.

La inceput, Basarabia a cunoscut o perioada de ajustare la organizarea administrativa a Imperiului Rus. Prima faza a perioadei respective este marcata de scurta administrare a provinciei instarinate de catre boierul moldovean Scarlat Sturza, refugiat in Rusia dupa incheierea Tratatului de Pace Ruso-Otoman de la Iasi din 29 decembrie 1791. Sub conducerea lui, avand demnitatea de guvernator civil, au fost create structurile administrative regionale (Cancelaria Guvernatorului Civil, sectiile de politie in orasele provinciei, Serviciul Sanitar, Guvernul Regional al Basarabiei), un timp fiind mentinut intact sistemul administrativ tinutal, existent pana la anexare.

SPECIFICATII

An aparitie 2018