Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Viorel COSMA | George Enescu. Un muzician roman singular. An Outstanding Romanian Musician

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Viorel COSMA    |     George Enescu. Un muzician roman singular. An Outstanding Romanian Musician

Editie bilingva

Editura Institului Cultural Roman – Bucuresti, 2005

||||

Paradoxul aisbergului enescian

In ziua de 4 mai 1955, cel mai de seama muzician roman al tuturor timpurilor ne-a parasit definitiv. Moartea l-a surprins la varsta de 74 de ani, in exil, la Paris, departe de patria iubita, unde dorea sa se intoarca pentru odihna cea mare. Spera sa poata reveni intr-o tara libera de orice asuprire straina si de orice ingerinta ideologica, intr-o tara care i-ar fi ingaduit sa-si sistematizeze nestingherit opera de o viata, spre a lasa posteritatii un tezaur spiritual demn de talentul si traditia artistica seculara a unui popor extrem de inzestrat. Din pacate, George Enescu a ramas pe meleagurile „patriei adoptive”, Franta, departe de oamenii pe care i-a pretuit si alaturi de care a luptat pentru impunerea scolii muzicale nationale in context universal. [...]

Sa privim in urma cu aproape o jumatate de secol, spre a ne apropia de necunoscutul aisberg al muzicii romanesti, in dorinta conturarii omului si artistului de geniu ce lasa posteritatii o mostenire greu de definit la proportiile monumentale pe care nici cei mai apropiati prieteni si colegi de breasla nu le banuiau.

Fire retrasa, taciturna, modesta, autorul Rapsodiilor Romane a vorbit rar despre munca sa de laborator, despre propria sa persoana, despre partiturile aflate in lucru. Compunea pe furis, in camerele de hotel, pe vapor, in clipele de pauza intre doua turnee. Gandea cate doua-trei piese in paralel, le purta adeseori cu anii in minte si in suflet, fiindca nu avea timpul material sa le fixeze pe hartie.

SPECIFICATII

An aparitie 2005