Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

George ARDELEAN | N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 54,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

George  ARDELEAN    |    N. Steinhardt si paradoxurile libertatii. O perspectiva monografica

HUMANITAS, 2009
||||

Extras de la pp. 63-65

De fapt, in cateva fragmente din „Carnetele” inedite publicate de Ioan Pintea in nr. 11-12/ 2004 din revista Euphorion – in opinia noastra niste exercitii, niste crochiuri ale Jurnalului... -, sunt vocate figura aceluiasi Manole Neuman si idiosincrazia sa fata de ambele totalitarisme ale secolului al XX-lea:

Duminica, 6 martie 1938, seara, cu M.N. si Traian Weissman la o masa.

In calitate de constitutionalist, M.N. declara ca libertatea si civilizatia se apara cu mitraliera. El unul nu mai face decat un lucru, ca Peguy: asteapta razboiul. Weissman zice ca treuie sa lupti in Palestina pentru evrei. Nu, zice M.N., la Rin se decide soarta civilizatiei si a Evreilor si a tuturor chestiunilor, acolo e dilema, intre civilizatie si nemti.

Cei doi dusmani: socialismul si Germania.

Expresia „libertatea si civilizatia se apara cu mitraliera” este, fireste, o expresie „tare” care tine de registrul informal al unei relatii colocviale, impresionanta este insa luciditatea celor doi prieteni care nu-si rezolva, in tulburele deceniu al patrulea, disputele cu prima forma de extremism prin optiunea, macar in nuce, pentru cealalta forma de extremism (cu legitimarile aferente), fiind scutiti, astfel, spre deosebire de altii, de „revelatii” tardive. [...] Ceea ce vor ei sa apere si sa conserve sunt, cum am vazut, libertatea si valorile burgheze (un laitmotiv ideologic si al textelor steinhardtiene). [...]

Cert este ca in august 1964, la iesirea lui N. Steinhardt din inchisoare, Emanuel Neuman este deja la Bruxelles. In ambele variante ale Jurnalului... figureaza un proiect de scrisoare catre acesta, o scrisoare in care proaspatul eliberat face un fel de bilant al prieteniei lor, a influentei pe care Manole a avut-o asupra lui. Ii scrie, destul de codificat pentru cititorii Jurnalului..., despre experienta botezului si a locuirii in „imponderabil”, sugerandu-i sa nu incerce sa refaca pe plan imaginar o astfel de experienta, pentru ca ar fi o utopie:

1964 toamna [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2009