Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Mariana SIPOS | Destinul unui disident: Paul GOMA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mariana SIPOS    |    Destinul unui disident: Paul GOMA

Editura Eikon – Bucuresti, 2014

Editia a II-a, revazuta si adaugita

||||

Extras de la pp. 85-87

Urmarit mereu de Securitate, si el, dar si sotia lui care apare in notele de filaj cu numele „Geta”, in locuinta sa din Drumul Taberei, Paul Goma continua sa scrie, termina a doua versiune a romanului Ostinato si ameninta ca daca nu-i va fi publicat in tara, va trimite manuscrisul peste hotare, ca nu trebuie „sa ceara voie de la politiune ca sa faca ce vrea el cu o carte a lui”.

Infruntand legislatia comunista care pedepsea trimiterea unui manuscris peste hotare, Paul Goma reuseste – cu ajutorul a doi prieteni care se aflau in strainatate: Dieter Schlesak si Dumitru Tepeneag – sa-si publice publice romanul in Germania la editura Suhrkamp si in Franta, la editura Gallimard, unde apare cu titlul La cellulle de liberables. Securitatea actiona insa la fel de puternic si peste hotare.

[...] In raportul expediat de la Koeln cu Nr. [...] catre Ministerul Afacerilor Externe se spune:

„Paul Goma este comparat cu Soljenitin, aratandu-se ca Goma a fost adeseori numit <<un Soljenitin roman>>. [...] Editura a trimis pe adresa ambasadorului roman un exemplar al volumului impreuna cu o scrisoare in care se exprima parerea ca aceasta carte va fi apreciata si se cere pentru a interveni ca Paul Goma sa poata veni la Targul de Carte de la Frankfurt (14-19 octombrie a.c.), in care scop editura i-a trimis invitatiile la care nu a primit nici un raspuns.

Ambasada apreciaza ca nu ar fi oportun sa se aprobe venirea lui Paul Goma la Targul de Carte de la Frankfurt, avand in vedere ca prezenta ar fi folosita pentru reclama cartii intr-un mod speculativ. Consideram acest lucru cu atat mai putin oportun, cu cat in cadrul Targului de la Frankfurt va fi prezentat de catre editura Rombach volumul tovarasului Nicolae Ceausescu.”

SPECIFICATII

An aparitie 2014