Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Chipul Rugului Aprins, Carmen Ciornea

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

CARMEN CIORNEA | CHIPUL RUGULUI APRINS EIKON, 2015 Extras din nota de subsol 76 (p.125):

Toate intalnirile cu Parintele Benedict Ghius au fost atent monitorizate de Securitate, lucru care reiese si din documentul de arhiva Ordonanta de punere sub invinuire din 3 iulie 1958 in care anchetatorul penal de securitate Lt. Major Blidaru Gheorghe, constata urmatoarele cu privire la “ GHIUS VASILE BENEDICT , nascut la 21 oct. 1904 in comuna Pufesti, Raionul Adjud, Reg. Bacau, fiul lui Constantin si Elena, dr. in Teologie, profesor la Semninarul Teologic din Bucuresti, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, str. Patriarhiei nr. 7. [...]

In anul 1946 GHIUS VASILE BENEDICT , impreuna cu fostul ziarist TEODORESCU ALEXANDRU (SANDU TUDOR), mai apoi calugarit si devenit staretul schitului Rarau si altii, au pus bazele unei grupari mistice dusmanoase intitulata “Rugul Aprins” organizand o serie de intruniri in incinta manastirii Antim din Bucuresti, in cadrul carora pe langa probleme de ordin mistic-religios, au discutat si o serie de probleme politice-dusmanoase regimului democrat popular din R.P.R. (Republica Populara Romana, n.n., LB).

In aprilie 1948 li s-a interzis sa mai tina asemenea intruniri la manastirea Antim, insa susnumitii au continuat sa mentina legaturile intre ei, iar in cursul anului 1955 si-au reluat activitatea subversiva in cadrul asa-zisei asociatii “Rugul Aprins” constituind un grup clandestin format din elemente recrutate in special din randul studentilor, cu care au organizat si tinut intruniri subversive, la diferite adrese si manastiri din Bucuresti.” (A.C.N.S.A.S., Fond Penal, Dosar nr. 000202, vol. I, f. 219).

Extras din dialogul Carmen Ciornea – Emanoil Mihailescu: C.C.: Erau frecvente vizitele Parintelui Daniil Sandu Tudor la Bucureati? E.M.: Nu neaparat. Parintele nu putea cobori de la Rarau decat de cateva ori pe an. Noi eram anuntati prin George [Vasai]. La aceste intalniri participau studenti de la mai multe facultati. Numai de la Arhitectura cred ca se strangeau cam 10-15 colegi si colege, interesati de discutiile initiatice ce se purtau. [...] Amintesc doar caracterul mistic de initiere in rugaciunea lui Iisus sau, cum i se spunea, “rugaciunea inimii” primita de la Athos si prin Ivan Kulighin. Niciun alt subiect politic sau comentariu al evenimentelor politice nu se strecura. Incet, grupul s-a marit cu studenti si de la alte facultati. C.C.: Care era impactul acestor intalniri asupra studentilor? E.M.: Traiam parca intr-o lume paralela, eliberati de mizerie, teama, teroare si suspiciune. Parintele se bucura de o mare ascultare., ca indrumator spiritual.

De asemeni, Parintele Daniil ne-a recomandat cativa preoti duhovnici cu care sa ne sfatuim: arhimandritul Benedict Ghius, un carturar cu aspect occidental, de o finete si blandete rar intalnite, Parintele Sofian Boghiu, staretul Manastirii Plumbuita, care era si pictor de biserici asemeni Parintelui Arsenie Boca, si care lucrase cu Olga Greceanu la restaurarea picturii si la realizarea unor mozaicuri la Manastirea Antim. In unele duminici asistam la Plumbuita la slujba sau la Schitul Maicilor [...].

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 14,5 x 20,5 cm
Nr. pagini 298
Limba Romana
Cod 978-606-711-273-3