DESCRIERE
Daniel POPA | Pamantul tuturor, pamantul nimanui. Marturii despre colectivizarea din Alba, Mures si Hunedoara
CENTRUL INTERNATIONAL DE STUDII ASUPRA COMUNISMULUI, Fundatia Academia Civica, 2016
Colectia „Istorie orala” – 33
Seria „Recviem pentru taranul roman” – 4 - initiata de Romulus RUSAN
Editor – Traian Calin UBA
Prefata – Romulus RUSAN
||||
Prefata (Romulus Rusan)/ e x t r a s
Publicam inca o carte alcatuita din inregistrarile colegului nostru Daniel Popa, facute in anul 1996. Cateva zeci de tarani, nascuti in anii 1920-1930, ii povesteau acum douazeci de ani ceea ce li se intampla cu alte patru decenii in urma. Trei planuri de timp si o unica tema: colectivizarea. Ascultand (sau citind) aceste amintiri rostite intr-o limba plastica si de o coerenta uimitoare pentru niste oameni care absolvisera cel mult 7 clase primare, simti cum te afunzi in meandrele epice ale unui roman de tip sud-american. Sute de intamplari marunte si aparent neesentiale se aglutineaza in trama oarecum previzibila a unui razboi de uzura care a durat treisprezece ani. Pe cat de obiective si transparente, pe atat de absurde si ireale. Atat de pitoresc-tragice incat par iesite dintr-o fictiune si nu din realitatea imediata.
O intrebare se impune: cum s-a putut ajunge la „colectivizarea totala” din aprilie 1962, celebrata pompos de 11.000 de tarani imbracati in costume nationale, in uriasul Pavilion expozitional din Capitala, cata vreme marea majoritate a taranilor n-a dorit-o?
Comunele alese de astadata de Daniel Popa sunt plasate pe Valea Muresului, in zone agricole bogate, cu oameni calmi si gospodari, orgoliosi si incapatanati, ai caror stramosi au trecut prin multe examene istorice, de la revolutia lui Avram Iancu la Memorandum si la Marea Unire.