Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Biserica Ortodoxa Romana si puterea comunista, Bogdan Georgescu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

BOGDAN GEORGESCU | BISERICA ORTODOXA ROMANA SI PUTEREA COMUNISTA (1945-1964)

Contributii la studiul relatiilor intre Biserica si stat COLECTIA UNIVERSITAS - SERIA ISTORIE Editura EIKON, 2015

Extras din Concluzii (p.202)

“In perioada 1949-1959 au functionat si doua seminarii monahale pentru calugarite la manastirile Agapia si Hurezi, desfiintate prin masurile antimonahale luate in anul 1959. Tot in anul 1959 au fost exmatriculate studentele din Institutele teologice si nu s-au mai acceptat fete sau calugarite in invatamantul teologic ortodox. Laicizarea si nationalizarea scolilor confesionale a afectat foarte mult Biserica Ortodoxa Romana. Gradinitele si scolile administrate de Societatea Ortodoxa Nationala a Femeilor Romane deveneau institutii educationale de stat. Troitele din fata scolilor au fost distruse, icoanele au fost scoase din salile de clasa, elevilor li s-a interzis sa mai rosteasca rugaciunea la inceputul si la sfarsitul cursurilor.

Se poate spune ca reactiile credinciosilor, fata de aceasta campanie antireligioasa, au fost calme si echilibrate, iar cele ale preotilor pe deplin justificate. Ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane a cautat, bineinteles, solutii la problema educatiei religioase. Ca urmare a fost ridicata aceasta problema in sesiunea de toamna a sedintelor sinodale din anul 1948. Patriarhul Justinian va relua chestiunea in sedinta Sfantului Sinod din februarie 1950, cerand printr-o adresa catre Ministerul Cultelor posibilitatea de catehizare a elevilor sambata dupa-amiaza. Neprimind niciun raspuns, el revine in luna august a aceluiasi an cu o noua adresa, prin care afirma ca din moment ce autoritatile nu au dat niciun raspuns, inseamna ca nu au nimic de obiectat cu privire la aceasta solutie. Apoi va relua problema in sedinta sinodala din octombrie 1950, cu toate ca promisese sa nu discute aceasta tema. Patriarhul propunea ca timpul pentru cateheze sa fie de sambata la ora 14 pana duminica la aceeasi ora, propunere votata de Sfantul Sinod in unanimitate.

Catehizarea nu era interzisa in mod oficial, insa puterea politica va lua, de fiecare data, toate masurile pentru a o impiedica. Motivul este lesne de inteles, cateheza zdruncina din temelii ideologia comunista si eforturile ei de educare ateista a tineretului. Manastirile au intrat in atentia Securitatii inca din anul 1948, iar in anul urmator era deja preconizata reducerea drastica a numarului lor. Faptul ca s-a reusit amanarea acestei masuri mai bine de zece ani se datoreaza, in mare masura, patriarhului Justinian. Securitatea dorea reducerea semnificativa a numarului manastirilor si, daca ar fi putut, distrugerea monahismului, in principal din doua motive: pericolul pe care il puteau reprezenta manastirile pentru puterea politica (adapostirea de persoane urmarite, sprijinirea miscarii de rezistenta etc.) si motivul spiritual, vetrele monahale autentice constituind piloni de sustinere si focare de iradiere pentru credinta crestina, fapt inacceptabil pentru regimul politico-represiv ateu.”

Volumul contine fotocopii CNSAS absolut uimitoare ale unor documente ale Securitatii referitoare la tema dezvoltata de autor, intre care Fisa personala din dosarul de penitenciar a Parintelui Dumitru Staniloae . (n.n., LB)

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 284
Limba Romana
Cod 978-606-711-302-0