Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Petru Ursache, Iordan Datcu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

IORDAN DATCU | PETRU URSACHE

Editura EIKON, 2016

“Scriitorul si universitarul iesean Luca Pitu, reconstituind “iute-iutisor, cateva repere din suita intalnirirlor minunate cu Magda si Petru Ursache”, din anii saptezeci ai secolului trecut, propune cateva linii ale ale portretului acestuia: “Batranul Urs (cumi se spunea afectuos, inca de pe vremuri, in cerculetele noastre interferente) petrecand le plus clair de son temps in Sala Profesorilor de la BCU, lucrand, atunci, intre altele, la ceea ce avea sa se iveasca editorial sub titlul Poetica folclorica sau pregatindu-si meticulos prelegerile de estetica oralitatii si de estetica generala. Poseda deja o buna reputatie de profesor doxat si rabduriu cu studentii printre colegii mei de la celelalte sectii filologice.

Aveam sa ma conving de asta mai tarziu, cand l-am cunoscut indeaproape, admirandu-i memoria eliadiana, stiinta petru-caramaniana intr-ale etnografiei etnoesteticii, invidiindu-i ordinea exemplara in sertarele domiciliare si acuratetea fiselor.”

]...] Cu multi ani inainte de a imbatrani, sotia sa si prietenii ii spuneau Batranu, apelativ care nu viza anii sai, ci temperamentul sau egal, blandetea, umorul sau, comportamentul sau urban. “Batranu – scrie Magda Ursache – n-a fost niciodata batranicios.N-a fost nici acrit, nici posac, nici absent, nici apatic, nici inactiv, nici inutil. Era un tanar de 82 de ani. Mie Petru nu mi s-a parutniciodata batran.Era mai tanar ca mine.N-am simtit niciodata diferenta de aproape 13 anidintre noi.”

[...] Trimiterea sa, “impotriva oricarei etici universitare”, pe linie moarta n-a facut din el o victima, nu l-a determinat sa cedeze aranjamentelor, compromisurilor politice pe care le-a respins in numele intransigentei sale morale. A trait, cum scrie Magda Ursache, “dupa modelul biblic”, “a trait cu raspunderea faptei sale”, a urmat indemnul Sfintilor Parinti: “Ora et labora” (Roaga-te si munceste). S-a dedicat cartilor pe care le-a scris, “care au dat vietii lui – scrie Magda Ursache – si durata, si cuprins, si sens.” A invins datorita unei calitati de seama a sa, laudata de Adrian Dinu Rachieru: “Un om aprig (in sensul neincovoierii) a fost Petru Ursache. Altminteri, privirea lui albastra te dezarma.”

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 272
Limba Romana
Cod 978-606-711-412-6