Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Dostoievski - Henry TROYAT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Henry TROYAT
Dostoievski
Traducere din limba franceza de Marina VAZACA
Iasi - POLIROM, 2022
 

 

Extras/ Capitolul I – Familia
Maria a incalzit sauna si l-a sfatuit pe sotul ei, Stanislav Karlovici, sa faca neintarziat o baie de aburi. El a ascultat-o, fara sa-si inchipuie ca aceasta grija a ei pentru igiena lui avea sa-i fie fatala. Iesind din izba rezervata ablutiunilor boieresti, a fost atacat de Ian Tur, un individ platit de nevasta-sa, care l-a ranit cu un foc de arma. Clatinandu-se pe picioare, Stanislav Karlovici s-a grabit cat a putut spre casa. Usile fusesra ferecate pe dinauntru din porunca Mariei. In timp ce nenorocitul batea disperat cu pumnul in oblon, agresorul l-a ajuns din urma si l-a lichidat cu o lovitura de sabie. „Luati-l dracului de-aici!”, le-a spus vaduva celor care i-au adus cadavrul.
Amenintat la randul lui de scorpie, fiul sau adoptiv, Kristov Karlovici, a fugit la un vecin. Imediat, fara sa-si piarda cumpatul, Maria a injghebat un testament fals pentru a-si insusi averea defunctului. Kristov Karlovici a facut o plangere. Instructia a recunoscut exactitatea acuzatiilor sale, iar vinovata a fost condamnata la moarte. Dar autoritatile au hotarat sa amane executarea pedepsei. Intre timp, Maria s-a casatorit a doua oara.
Povestea asta, care ar fi putut sa constituie episodul central al unui roman de Dostoievski, este aventura autentica a Mariei Stepanovna Dostoievskaia, o stramoasa a scriitorului, din 1606. Dar numele Dostoievski apare pentru prima data in cronicile lituaniene chiar cu un secol mai devreme.