Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitati evreiesti de N. STEINHARDT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

N. STEINHARDT
Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitati evreiesti 
Opere 4
Manastirea ROHIA, POLIROM, 2011
Opera integrala N. Steinhardt apare din initiativa P.S. Justin Hodea Sigheteanul, Presedintele Fundatiei „N. Steinhardt”
Editie bilingva 
Traducere de Giuliano SFICHI
Editie ingrijita, studiu introductiv, note, referinte critice si indici de Ioan CHIRILA
Repere biobibliografice de Virgil BULAT
 

Extras/ p. 39
Realismul moral evreiesc, exprimat intr-o etica ce a strabatut veacurile formand pavaza unei societati, impaca slabiciunile naturii umane cu marele principiu al efortului indreptat spre progresul moral.
4. Daca fiecare sistem filosofic ar avea pretentia sa se erijeze in secta religioasa, ce noi si cumplite variatiuni ar mai rezulta de aici! Filosofia, care cuprinde tot ce n-ar fi acceptat altundeva, care a pierdut frumoasa simplitate si modestia din vechime, a devenit in zilele noastre un talmes-balmes de grele abstractiuni gratuite, subtile imoralitati, cinisme necrutatoare, preziceri catastrofice.
Supusa spiritului critic si schimbator prin definitie, filosofia poate sa satisfaca, sub aspectul ei rational, curiozitatile legitime ale mintii noastre, insa nu poate sa inlocuiasca o serie de principii unitare si de nezdruncinat. Pentru a alcatui o religie este nevoie de altceva decat speculatii aride si vagi. Materialiste sau nu, ele sufera de acelasi viciu congenital.
5. Religia nu trebuie confundata in nici un caz cu o anumita filosofie proasta care se degaja din faptele si gesturile rabinilor modernisti, ale doamnelor cu inclinatii mistice, ale politicienilor progresului si ale semiinvatatilor. Se da cu usurinta, sub pretextul progresului, drept de cetate celor mai vulgare si mai extravagante idei. Trebuie sa ne gandim la imbecilii al caror numar este in continua crestere in lumea moderna, inainte sa le acordam libertatea filosofica ce se potriveste doar marilor inteligente inzestrate cu un solid bun-simt. 
 

SPECIFICATII

An aparitie 2011
Limba Romana
Cod 978-973-46-1287-1