Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Craii de Curtea-Veche de Mateiu I. CARAGIALE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 114,63 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Extras/ Argument – semnat Razvan Luscov

In 2010, cand, la propunerea lui Gabriel Liiceanu, am inceput acest proiect, stiam ca va fi o provocare dintre cele mai mari, insa nu-mi inchipuiam ca vor fi necesari patru ani de ‚laborator” pentru documentare in arhive, reconstructie grafica, studiu, schite si, bineinteles, nenumarate relecturi ale textului matein.

Intr-o prima etapa, am conturat personajele si cadrele desfasurarii actiunii, ajungand sa ilustrez aproape paragraf cu paragraf aceasta naratiune de o bogatie coplesitoare.

Folosind gravuri, ilustratii, harti si fotografii din epoca, am reconstituit in desenele mele nu numai atmosfera Bucurestiului de la inceputul secolului al 19-lea (si cateva episoade de la 1877), ci si imagini de atunci ale unor gradini, interioare, cladiri si strazi azi disparute. Indraznesc asadar sa spun ca aceasta editie ilustrata a Crailor nu e doar un demers plastic, ci si unul de documentare ce revalorizeaza o epoca fascinanta din viata Bucurestiului.

Extras/ coperta IV – Ion Vianu

Craii de Curtea-Veche a fost si va ramane una dintre operele cele mai reputate ale literaturii romane, careia multi „mateini” ii dedica un advarat cult. Opera este o evocare plina de farmec amar, de nostalgie sfasietoare a Bucurestilor, in chipurile sale vechi, de la jumatatea secolului al noasprezecelea pana in preajma Primului Razboi Mondial. A iubi Craii inseamna a face sa retraiasca in imaginar Bucurestii aceia.