In exclusivitate la Editura Bizantina - Un cuvant pentru fiecare zi a anului din intelepciunea Cuviosului Iosif Isihastul

Mihai NEAMTU | POVARA LIBERTATII - Atei, genii, sfinti si gangsteri: ce ne-au dat si ce ne-au luat?

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,97 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Mihai NEAMTU   |   POVARA LIBERTATII  -  Atei, genii, sfinti si gangsteri: ce ne-au dat si ce ne-au luat?

Editura DECENU.EU – BUCURESTI, 2019

Editia a III-a, revizuita si adaugita

Cuvant inainte de Marian PAPAHAGI

||||

Extras din Recomandari pentru POVARA LIBERTATII gazduite de paginile de debut ale volumului

„Mintea de sahist a lui Mihai Neamtu e antrenata sa anticipeze marile mutari de pe harta istoriei. Dupa ce a prognozat faimosul Brexit si controversata victorie a lui Donald Trump la Casa Alba (scandalos, pentru unii prieteni!), tanarul filozof ne avertizeaza acum asupra declinului iminent al civilizatiei occidentale, aflata sub asediul lent al Islamului radical si al ideologiei progresist-seculariste. Multimea de analize subtile si intrebari pertinente – cine e suveranul in Uniunea Europeana? – face din <<POVARA LIBERTATII>> un veritabil manual de teologie politica. Pledoaria pentru revolutia interioara prin redescoperirea pacii lui Iisus ne ofera un volum-unicat in limba romana.”

Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin NECULA

Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu

||||

„Mihai Neamtu se situeaza intr-un paradox aparent: avangarda gandirii conservatoare. Scrisul alert stilistic si ideatic provocator isi extrage seva din radacinile unei Europa christiana. Volumul de fata e un semnal profetic: va reusi Occidentul sa-si pastreze identitatea? Numai praful ignorantei si al amneziei sinucigase cultural se poate pune peste filonul aurifer al filozofiei politice faurite  pe linia Burke-Tocqueville-Pelikan-Buckley Jr, stele de clarviziune din lumina carora se hraneste inteligenta pastratoare de sens a noilor generatii. Mihai Neamtu stapaneste arta recuperarii vizionare.”

Teodor BACONSCHI, scriitor si diplomat

||||

„Mihai Neamtu e mai larg decat viata. Teolog ca formatie, el este o personalitate publica care a fondat un partid modern de la zero si revigoreaza, astazi, memoria singurului partid istoric din Romania. Mihai umple ecranul prin personalitaea sa prodigioasa si asuma ca autor, intr-o carte despre Trump, o pozitie piezisa, tocmai cand toti par sa-i fie, aceluia, impotriva. Mihai Neamtu e un conservator entuziast intr-o lume cinica unde, politic vorbind, nimic nu pare cu putinta de pastrat, iar vestigii ale traditiei noastre sunt distruse cu buna stiinta. Mi-e drag Mihai si pentru vechile noastre colaborari – el m-a adus in cercul conservatorilor europeni, de unde am si ramas cu prietenii culturale in marginea temei sacrului. Tot autorul nostru mi-a cerut un program urbanistic pentru o campanie locala in Bucuresti – un semn ca mai exista oameni politici care apreciaza diviziunea muncii si competentele validate. Teolog titrat la scoli inalte si minte iscoditoare, care a oferit romanilor interviuri cu personalitati de exceptie – de la Andrei Plesu la Andrew Louth -, el ne surprinde cu analiza microscopica a modernitatii occidentale, din perspectiva unui rasaritean. Il felicit pentru isprava!”

Prof. Univ. Dr. architect Augustin IOAN – Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” Bucuresti

||||

“Traim intr-o vreme confuza cand nimic nu ajuta mai mult decat o minte clara. Mihai Neamtu are talentul neobisnuit de-a traduce pentru publicul larg ideile civilizatiei occidentale: libertatea si demnitatea persoanei. Recomand calduros si tinerelor generatii cartile unui remarcabil ganditor crestin. <<Povara libertatii>> nu doar explica criza modernitatii, ci aduce lumina credintei in sufletele celor care vor sa traiasca o viata implinita.”

Robert SIGHIARTAU

Deputat, Parlamentul Romaniei

||||

„Ca antrepenor texan, citesc in scrierile tanarului Mihai Neamtu o neliniste: va rezista Crezul libertatii inca o suta de ani? Dupa ce a socat publicul roman cu diagnosticul pus fenomenului Trump, neobosita voce a Dreptei romanesti revine cu o analiza profunda a crizei lumii occidentale. Din fericire, Mihai Neamtu ofera si solutii: revenirea la marea traditie a crestinismului viu si lucrator.”

George MIOC

CEO PSI Industries, Dallas

||||

Extras de la p. 262

Criza Occidentului se prezinta lumii prin goliciunea bisericilor si penuria de modele. Criza Romaniei se infatiseaza prin abundenta farsei si a formelor fara fond. Intr-o epoca a declinului moral, teme precum istoria, familia sau credinta au fost confiscate de mercenari fara scrupule sau politicieni verosi. Multi au cazut victime ale confuziei ideologice. Sub influenta propagandei rusesti s-a consolidat polul reactionar al celor hraniti cu teoria conspiratiei mondiale. De aici si intriga provinciala, derapajele antisemite sau complexul persecutiei. Si e pacat, pentru ca Romania a avut remarcabile modele de sfintenie, geniu si verticalitate. Petre Tutea, Sandu Tudor, Dinu Pillat, Richard Wurmbrandt sau Vladimir Ghyka sunt doar cateva nume care, pe langa cele deja mentionate, stralucesc diamantin pe firmamentul culturii europene.

Volumul de fata pledeaza, asadar, pentru reinvatarea libertatii prin justa invecinare. Primele capitole descifreaza mecanismele de gandire teologico-politica a modernitatii (si tot parcursul sinuos al filozofiei occidentale, de la glorificarea rationalismului individualist in secolul al XVII-lea si pana la dezlantuirea colectivismului fanatic in veacul trecut), pentru ca ultimele pagini ale volumului sa fie dedicate unor personalitati care n-au comentat doar, ci au si mentorat. Cum putem reface drumul spre „zona” civilizatiei iudeo-crestine? Numai indrumati si insotiti de calauze.

Pomul se judeca dupa roade. In acelasi fel, doctorul sufletelor nu predica libertatea, fara sa fi obtinut inainte detasarea interioara. Chiar daca e impetuos prin temperament, un conservator e indatorat regulii poltetii. Fara sa admita turnatoria, para, cleveteala sau calomnia, maestrii libertatii construiesc insule de generozitate. Practica demofilia, dar evita demagogia. Idealist, conservatorul fuge de utopie. Desi citeste semnele vremii, el nu anunta impacientat apocalipsa. Daca marxistii sunt bolnavi de suspiciune, crestin-democratii practica exercitiile de admiratie. Fara sa confunde adevarul cu sinceritatea, nici rigoarea cu vehementa, conservatorul se distinge printr-un comportament demn, hranit cu idealul civilitatii.

Le style, c’ est l’homme, spune un vechi dicton francez. Verticalitatea nu inseamna obraznicie, dupa cum prudenta evita sovaiala. Constient de importanta comunitatii, conservatorul respecta decizia individuala a fiecarei persoane. Critica lacomia, dar recunoaste miracolul filantropiei din economiile libere. Desi se foloseste de tehnologie, omul traditiei cinsteste vechile randuieli. Taranul privea creatia lui Dumnezeu, fara s-o integreze intr-o melodrama ecologista. Capabil de indignare, conservatorul nu se lasa mutilat de ura. Chiar daca ipocrizia il irita, el ramane colegial, afabil si urban.

Vom cobori in catacombe? Doar daca-i lasam pe tinerii de maine orfani spiritual. Ne paste barbaria? Doar daca vom renunta la povara libertatii, sub presiunea jihadului, a conformismului social si a ideologiilor anti-crestine. Datoria vietii noastre? Sa ocrotim sufletele inocentilor si minoritatea bunului simt. Sa pastram predaniile inaintasilor, dincolo de marginalizarea intr-un ghetou electronic. Sa cucerim prin umor si compasiune inimile celor ignoranti sau neincrezatori. Sa cultivam mai departe surasul, harnicia si dragostea. Sa ne folosim de puterea ascunsa a intrebarii. Sa aparam credinta, adica temeiul libertatii.

Oriunde ne-am afla, soli Deo gloria.

Extras din Postfata semnata de Vladimir Tismaneanu

Cititorii acestui volum vor intalni un autor matur, stapan pe surse si mai ales atent la nuante. Pe urmele unui H.-R. Patapievici din Omul recent, Mihai Neamtu pledeaza pentru reevaluarea conditiei morale, culturale si politice a societatii occidentale, admirand soliditatea institutionala a civilizatiei apusene, dar taxand oriunde apare deriva nihilista. Interventile sale intelectuale sunt mereu plasate sub semnul unei decente constitutive, al respectului pentru individ si al unei repudieri rationale a oricaror ipostaze ale urii, revansei, invidiei si resentimentului. Sub raport tematic, Povara libertatii discuta cateva subiecte esentiale: „civilizatia Decalogului”, originile secularizarii, elemente de teologie politica, tentatia utopiei, importanta culturii memoriei, conservatorismul american si filozofia intervalului. Reflectiile minutios organizate organizate despre William F. Buckley JR., Jaroslav Pelikan, Andrei Plesu sau Mircea Eliade si marxismul reprezinta o noutate in exegeza de limba romana (si nu numai). Pe de alta parte, surprinde placut tonul proaspat, uneori grav, alteori decontractat, al expunerii.

Cum spuneam, unul dintre punctele esentiale vizate de Mihai Neamtu este raportul dintre religie si politica – o relatie complicata si dificila, care variaza de la un loc la altul. Nimic apriorist, nimic sectar in viziunea sa. Ceea ce primeaza este intrebarea, autorul fiind oricand gata sa asculte si cealalta parte, cerand respectarea unui singur criteriu: civilitatea. Simpatiile sale merg catre modelul nord-american, unde separatia dintre Stat si Biserica nu se traduce in ostilitate sau competitie. Tot astfel, mergand pe urmele unor Leo Strauss, Raymond Aron, Eric Voegelin si Isaiah Berlin, autorul ofera argumente impotriva permanentei ispite utopice, care transforma politicul intr-o aventura mesianica, totalizanta. In aceasta cheie as citi eu cartea de fata: utopia este o forma de seductie a spiritului, o cale gresita urmata de multi din ratiuni altruiste si chiar nobile. In lipsa discernamantului insa totul sfarseste prin violenta si marasm concentrationar.

Nu cred ca exista o dezbatere importanta in Europa zilelor noastre pe care tanarul autor sa nu o urmareasca in detaliu si despre care sa nu scrie cu ardenta competenta. Contopind in fiinta sa exigentele unei autentice vita contemplativa cu urgentele chemari ale unei vita activa, Mihai Neamtu ne invita la angajamente morale imperioase. Nu trebuie sa fii de acord cu tot ceea ce, punctual, afirma tanarul autor pentru a-i parcurge pana la capat consideratiile. Aceste scrieri de indubitabila actualitate mijlocesc o conversatie vitala pentru viitorul spiritului democratic, explorand mostenirile Iluminismului, vicisitudinile Ratiunii moderne, dar si contributia personalismului crestin la civilizatia europeana.

Cititorii vor pretui capacitatea lui Mihai Neamtu de a articula, cu eleganta si probitate, aspiratiile unui spatiu intelectual emancipat de tenebrele oricarui dogmatism, exprimand nevoia de civilitate, reflexivitate si moderatie.

Vladimir TISMANEANU

Washington D.C., 1 august 2009

1484 c/ aprox 1500

SPECIFICATII

Autori Mihai NEAMTU
Editura DECENU.EU – BUCURESTI
An aparitie 2019