Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Agresiunea comunismului in Romania - Documente din Arhivele secrete 1944-1989 - Volumul 1

0 opinii / Scrie o opinie
  • 58,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Agresiunea comunismului in Romania - Documente din Arhivele secrete 1944-1989 - Volumul 1

Editura Paideia, 2018

Editie ingrijita de Dr. Gh. BUZATU si MIRCEA CHIRITOIU

 

Extras/ pp. 51-53

In septembrie 1946, Gheorghe Gheorghiu-Dej a ordonat lichidarea lui Stefan Foris, fostul secretar general al PCR, detinut la acea dat intr-o casa conspirativa a partidului. Ataca, apoi, si alti potentiali rivali la conducerea PCR. Astfel, in raportul „Raportul PCR fata de curentele sovine si revizioniste”, prezentat la sedinta largita a CC al PCR, din iulie 1968, Dej il acuza direct pe Lucretiu Patrascanu de „deviere sovina”, amenintandu-l cu excluderea din partid.

Membru al delegatiei oficiale a Romaniei la Conferinta de Pace de la Paris [...], Gh. Gheorghiu-Dej a sustinut, cu vagi rezerve, pozitia URSS, in privinta sortii tarii noastre. La scurt timp dupa Semnarea Tratatului de Pace, la 20 februarie 1947, el s-a aflat in fruntea delegatiei romane care, la Moscova, a incheiat cu URSS Tratatul de comert si navigatie si Acordul de schimburi si plati pe 1947 intre guvernele roman si sovietic. Practic, se consemna intrarea totala a economiei romanesti in sfera de interes a imperiului de la rasarit.

Pe alte planuri, se produce acelasi fenomen. Astfel, la 10 martie 1947, se inaugureaza la Bucuresti „Casa Prieteniei Romano-Sovietice”, iar la 21 martie, Consiliul de Ministri, la indicatia lui Gheorghiu-Dej, il proclama pe I.V. Stalin drept „cetatean de onoare al Romaniei”. La 26 martie, se deschidea in capitala „Muzeul Romano-Rus”, iar la 30 mai, in fostul palat Cantacuzino din Calea Victoriei, era inaugurat, in prezenta patriarhului Aleksei al Moscovei, invitat de onoare, „Institutul de Studii Romano-Sovietice”.

[...] intr-adevar, in perioada 1947-1952, a avut loc un intens si progresiv proces de „democratizare” a Romaniei, caracterizat prin inscenarea a numeroase procese politice, soldate cu condamnari la moarte, la pedepse pe viata sau la munca silnica, cu internari in lagarele si coloniile de munca fortata, cu deportari etc. In urma acestei „democratizari” de inspiratie comunista si-au pierdut viata Iuliu Maniu, Gh.I. Bratianu, Mircea Vulcanescu, Ion Mihalache, C. Argetoianu, Alexandru Lapedatu, Mihail Manoilescu, Ion Gigurtu, general Aurel Aldea, Ion Lugoseanu, general Ion Carlaont, Ion Bujoru s.a.

SPECIFICATII

An aparitie 2018