In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Iuliu A. ZANNE - Enciclopedia culturii populare romanesti

0 opinii / Scrie o opinie
  • 127,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Iuliu A. ZANNE - Enciclopedia culturii populare romanesti

Editura Paideia, 2018

Editie de Antoaneta OLTEANU dupa Iuliu A. ZANNE, Proverbele romanilor din Romania, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia. Proverbe, zicatori, povatuiri, cuvinte adevarate, asemanari, idiotisme si cimilituri, vol. I-X, 1895-1903

 

Extras/ Cuvant inainte – Antoaneta Olteanu

Editia de fata, care cuprinde credintele folosite ca explicatii de Iuliu A. Zane ale contextelor in care se folosesc proverbele si expresiile pe care le-a adunat in monumentala sa lucrare, doreste sa valorifice mai bine un impresionant material mitologic. Astfel, prima parte cuprinde credinte si legende mitologice, precum si expresiile ce le contin, partea a doua – credinte legate de nume de persoane si, in sfarsit credinte despre nume de locuri.

Am numit-o Enciclopedia culturii populare romanesti pentru ca sunt cuprinse aici reprezentari variate din credintele populare care articuleaza universul taranesc, cu radacinile lor mitologice inca bine pastrate in legendele care sunt exemplificate destul de frecvent. De asemenea, intrucat urmareste interesul lui Zanne pentru toate zonele romanesti, din Romania si din provinciile aflate pe atunci in afara granitelor si chiar din Istria si Macedonia. Asemeni volumelor complete, continand proverbele si credintele, editia de fata realizeaza si ea, prin selectia facuta, o „unire” clara a reprezentarilor populare prin forme lingvistice, de comportament sau gandire inca inaintea Marii Uniri.

SPECIFICATII

Autori Iuliu A. ZANNE
Editura Paideia
An aparitie 2018