Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Studii de istorie si de spiritualitate crestina IV de Emilian POPESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 67,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Emilian POPESCU

Studii de istorie si de spiritualitate crestina IV

Epigrafie

Editura Academiei Romane – Editura Basilica, Bucuresti – 2019

Pret 67,00 Lei

 

Extras/ Cuvant inainte

In seria volumelor mele de studii, publicate pana acum, cel de fata, al IV-lea, cuprinde cu precadere cercetari de epigrafie, legate strans de activitatea mea de cercetator stiintific in Institutul de Arheologie si Istorie Veche al Academiei Romane. Dupa terminarea Facultatii de Filologie din Bucuresti, Sectia Limbi clasice, in anul 1952, am avut sansa sa fiu repartizat in marele Institut de Istorie si Filozofie al Academiei Romane, intemeiat curand dupa al Doilea Razboi Mondial. Din el s-au desprins, cu timpul, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Institutul de Studii Sud-Est Europene, iar din 1956, cel in care mi-a fost randuit sa lucrez si eu. A fost o mare sansa pe care am avut-o de a lucra intr-un institut de cercetare, chiar imediat dupa terminarea facultatii, sub indrumarea unor mari specialisti, unii fosti elevi ai lui Vasile Parvan.

Ca fiu de taran, nu aveam nicio relatie sociala care sa ma ajute in cariera mea, mai ales ca in biografie erau date care nu placeau autoritatilor comuniste de atunci, si anume o anumita orientare politica a tatalui meu. [...]

Si alte studii sunt rezultatul unor descoperiri arheologice si epigrafice efectuate in cetatile greco-romane de pe tarmul de vest al Marii Negre (Histria, Tomis, Callatis).

Din masa mare de inscriptii descoperite de mine ori altele publicate in cursul timpului de alti epigrafisti, m-am simtit atras de cele crestine. De aceea ele au si constituit in mare parte continutul volumului Inscriptii grecesti si latine din secolele IV-XIII, descoperite in Romania, aparut in 1976.