Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfantul Ierarh Martir Antim Invireanul - Ctitor de limba si cultura romaneasca. Promotor al scrisului si artelor bisericesti (vol. 2)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,52 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sfantul Ierarh Martir Antim Invireanul - Ctitor de limba si cultura romaneasca. Promotor al scrisului si artelor bisericesti (vol. 2), editie 2016 - Editura Basilica

Mitropolitul Antim Ivireanul a fost unul dintre cei mai straluciti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane din tara Romaneasca. Meritele lui sunt cu atat mai mari, cu cat el n-a fost roman. inceputurile vietii lui ne sunt putin cunoscute. Se stie doar ca era caucazian sau georgian (ivirean). Nascut in anul 1650, tanarul Andrei (numele primit la botez), a cazut rob la turci. Eliberat din robie, a trait in preajma Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, unde a deprins de tanar sculptura, pictura, caligrafia si limbile greaca, araba si turca. in jurul anului 1690, domnitorul Constantin Brancoveanu l-a adus in tara Romaneasca, aceasta devenind a doua sa patrie. 

Aici a gasit un spatiu cultural propice, unde se intalneau si activau, sub patronajul domnitorului brancovean, straluciti oameni de cultura italieni si greci, alaturi de renumiti carturari si ierarhi romani ortodocsi.

Brancoveanu s-a inconjurat de un grup de carturari distinsi, reputati in tot sud-estul continentului si in Orientul apropiat. intre ei s-au numarat Sevastos Kiminites, fost profesor si rector la Marea scoala a Patriarhiei Ecumenice, Ioan Cariofil, si el fost profesor si rector la aceeasi Mare scoala a Patriarhiei, Ion Comnen, medic si filosof, Iacob Pylarino, medic, contele Bartolomeo Ferrati, un medic excelent practician, invesmantat cu o eleganta uimitoare si imbucuratoare pentru ochii bucurestenilor, Manu Apostol, om de afaceri preocupat sa investeasca in tiparirea cartilor, Ion Romanul, un pseudonim sub care se ascundea secretarul italian Giovanni Candido Romano, Antonio Maria de Chiaro, agerul secretar adus dupa 1709 tocmai din Florenta, medicii Evanghelista Marignazzi, un bun practician, devenit ulterior medic al tarului, si Mihail Schendos van der Beck, aroman in pofida numelui, preocupat de medicina si bogatiile Olteniei. in randul acestora se numara si carturarul Antim Ivireanul.

in anul 1691, a ajuns conducatorul tipografiei din Bucuresti. in anul 1696, era egumen al Manastirii Snagov, unde a intemeiat o noua tipografie si a desfasurat o bogata activitate tipografica timp de cinci ani. si-a continuat lucrarea tipografica in Bucuresti, intre anii 1701-1705. in anul 1705 a fost ales episcop al Ramnicului. La inceputul anului 1708, a fost ales mitropolit al tarii Romanesti, pastorind pe credinciosii romani din acest principat romanesc pana in anul 1716.

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Cartonata
Dimensiuni 19,5 x 26,5 cm
Nr. pagini 400
Limba Romana
Cod 978-606-29-0104-2