Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Serban CANTACUZINO, Antim IVIREANUL si Neofit CRETANUL – Promotori ai limbii romane in cult

0 opinii / Scrie o opinie
  • 30,10 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Serban CANTACUZINO, Antim IVIREANUL si Neofit CRETANUL –  Promotori ai limbii romane in cult

Editura Cuvantul Vietii a Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, Bucuresti – 2013

Lucrare publicata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

||||

Cuvant inainte - DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane/ e x t r a s

Primele carti la romani s-au scris si tiparit in tinda Bsericii. Cultura poporului roman a izvorat din cult, incat se poate spune ca sufletul culturii romanesti este cultul ortodox. Liturghia a fost izvorul culturii romanesti, pentru ca mai intai „sufletul culturii este cultura sufletului”: din multumirea adusa lui Dumnezeu si din darurile oferite Bisericii s-a nascut arta religioasa sau sacra, si anume muzica, poezia si literatura religioasa, tiparul bisericesc, miniatura, caligrafia, arhitectura si sculptura bisericeasca, iconografia, broderia  si altele.

Toate acestea au inspirat si luminat apoi cultura poporului roman: scoala, limba, literatura, arta, folclorul, onomastica, toponimia, sarbatorile legale, cultul eroilor, stema tarii, imnul national, dar mai ales jertfelnicia si rabdarea romanilor cu speranta biruintei asupra raului, ca tarie a legaturii dintre Crucea si Invierea lui Hristos aratata in viata poporului credincios.

Limba romana literara s-a nascut din framantarea carturarilor romani de a traduce textele sfinte in limba materna, folosind cuvintele cele mai expresive si mai curent intrebuintate in toate provinciile locuite de romani. Cand cultura romana a imbracat straiul scrisului, a facut-o, in primul rand, pentru a traduce textul Sfintei Scripturi in limba vie a poporului, nu intr-o limba moarta sau neinteleasa.

SPECIFICATII

An aparitie 2013