Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Erich Maria REMARQUE | Noapte la Lisabona

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,95 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Erich Maria REMARQUE    |    Noapte la Lisabona

POLIROM, 2019

Colectia Top 10+, Capodopere ale literaturii de pretutindeni intr-o colectie a celor mai indragite bestselleruri

Traducere din limba germana de Luminita BEIMERS

||||

Extras din Capitolul 1

Priveam fix vaporul. Stralucitor, cu luminile aprinse, era ancorat pe malul fluviului Tejo. Cu toate ca eram deja de o saptamana in Lisabona, inca nu ma obisnuisem cu risipa ei de lumini. In tarile din care veneam, orasele erau noaptea intunecate ca smoala, iar o lanterna in timpul noptii era mai de temut decat ciuma in Evul Mediu. Venisem din Europa secolului douazeci.

Vaporul era o nava pentru pasageri. Se afla in curs de incarcare. Stiam ca va porni in larg a doua zi. Sub lumina stridenta a becurilor fara abajur, lazi cu carne, peste, alimente conservate, paine si legume erau coborate in cala. Hamalii transportau bagajele la bord, ridicand lazile si baloturile cu atata usurinta de parca n-ar fi cantarit nimic. Vaporul era pregatit pentru o calatorie ca arca lui Noe pe vremea potopului.

O arca. Orice vapor ce parasea Europa in acele luni ale anului 1942 era o arca. Muntele Ararat era America, iar apele potopului cresteau de la o zi la alta. Cu mult timp in urma cuprinsesera Germania si Austria, iar acum se ridicau amenintatoare in Polonia si Praga; Amsterdam, Bruxelles, Copenhaga, Oslo si Paris fusesera deja inundate, orasele Italiei trasneau de mirosul igrasiei, iar Spania incepea sa nu mai fie un loc sigur. Coasta Portugaliei devenise ultima speranta a refugiatilor pentru care dreptatea, libertatea si toleranta insemnau mai mult decat un acoperis deasupra capului.

Aceasta era poarta spre America. Daca nu puteai s-o atingi, erai pierdut, condamnat sa-ti dai duhul intr-o jungla a consulatelor, a comisariatelor de politie, a birourilor guvernamentale, unde pe de o parte vizele iti erau refuzate, iar pe de alta permisele de munca si rezidenta erau imposibil de obtinut, o jungla a lagarelor de concentrare, a birocratiei, a singuratatii, a dorului de casa, precum si a unei ucigatoare indiferente universale. Ca de obicei in vreme de razboi, teama si suferinta, fiinta umana a incetat sa mai existe ca individ; doar un singur lucru conta: un pasaport valabil.    

SPECIFICATII

An aparitie 2019