Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Doamna Ataturk de Ipek CALISLAR

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,90 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ipek CALISLAR

Doamna Ataturk

Editura UNIVERS, 2016

Traducere de Diana CRUPENSCHI

 

Extras/ 1 – Intalnirea

Intr-o seara din toamna anului 1919, un francez elegant a coborat in fata Casei Albe din cartierul Goztepe al Izmirului.

Santinela s-a indreptat amenintatoare spre poarta, unde se oprise trasura acoperita, pe care flutura tricolorul. Hotararea lui de a-i bara calea vizitatorului nu i-a adus decat o mustrare:

„Sunt consulul francez, am venit sa joc bridge cu Muammer Bey”.

Desi soldatul nu vorbea frantuzeste, si-a lasat arma intr-o parte: documentele scoase din uzunar de diplomat l-au impresionat destul cat sa-l faca sa se retraga.

Turcii din Izmir indurasera restristi nemarturisite sub ocupatia greaca, dupa 15 mai. Totusi, cugeta cu regret consulul, privind spre casa in timp ce mergea prin gradina de trandafiri, nu reusise cu nici un chip sa-l convinga pe prietenul sau sa arboreze drapelul francez. De ce nu putuse urma exemplul turcilor din Damasc? Ei au inaltat tricolorul si ei au fost crutati de hartuirile grecilor.

Usa s-a deschis inainte sa ajunga cu mana la clopotel: distinsul negustor din Izmir Muammer Ussakizade, imbracat elegant in obisnuitul sau sacou de un alb stralucitor, si-a intampinat prietenul la usa si cei doi barbati s-au imbratisat.