Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tanara generatie interbelica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 31,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Tanara generatie interbelica, Miruna Lepus - Editura Vremea

Prefata de Mircea Martin

„Generatia 127”, cum ii zic unii, nu-i o formula acceptata pentru ca ea, in fine, nu spune nimic, iar ceea ce s-a intamplat esential si semnificativ pentru programul acestor tineri s-a produs dupa 1930… I s-a mai zis „generatia tragica” sau „generatia in pulbere” (asa a numit-o Zaharia Stancu), iar Șerban Cioculescu i-a zis generatia „trairistilor” [...] Trairismul este numele existentialismului romanesc, anterior celui francez si sincronic cu cel german. Iata de ce trebuie sa acceptam acest concept si sa-l impunem (sa incercam sa-l impunem prin argumentele noastre) in cultura romana. Prin avangarda si existentialism suntem contemporani cu Europa spiritului.

Eugen Simion

Cu modestie, discretie si obiectivitate, cu un anume minimalism interpretativ decurgand dintr-o vointa ferma de neutralitate, Miruna Lepus spune ce trebuie spus in legatura cu subiectul sau cat se poate de dificil si, mai ales, pune in fata noastra datele, textele si documentele fara de care o sinteza, atat de necesara, in legatura cu „generatia nelinistii” ar fi imposibila.

Mircea Martin

Avem de-a face cu o investigatie minutioasa, facuta pe un teritoriu amplu, greu de prins intr-o ochire de ansamblu, bazata pe o coborare in publicistica si factologia perioadei interbelice. Ceea ce rezulta este o cercetare care pune in prim plan un peisaj literar si cultural credibil.

Mircea A. Diaconu

Sunt investigate la pas si prin lectura neintermediata, ci direct a sursei, practic toate documentele cunoscute ale tinerei generatii interbelice. Investigatia urmeaza o schema tematica ce are in vedere mai intai centrul tare al generatiei criterioniste, alcatuit initial din „haretisti” si largit treptat si grupat in jurul lui Eliade ca lider si, ca mentor spiritual, al lui Nae Ionescu. [...] Maniera aceasta erudita se continua in studiul a ceea ce doctoranda numeste „cercurile inrudite”, ca si in celelalte capitole, vizandu-i pe avangardisti, pe tinerii sburatoristi si pe „iconari”.

Nicolae Mecu

Miruna Lepus s-a nascut in 1986. Este absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si a programului de masterat Teoria si Practica Editarii, la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. in 2015 a obtinut titlul de doctor in filologie (calificativ „foarte bine”) in urma sustinerii unei teze cu tema „Conceptul de generatie in cultura romana moderna. Studiu de caz – Generatia ’27”, lucrare coordonata de prof. univ. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane; referenti stiintifici: acad. Eugen Simion, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, c. s. I dr. Nicolae Mecu.

Este autoare a volumelor Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l (Editura Vremea, 2009) si Nae Ionescu sau implinirea prin tineri (Editura Vremea, 2010).

A ingrijit antologia Drumurile destinului romanesc (Editura Vremea, 2011) cuprinzand articole semnate de Nae Ionescu, volumul Iubesc acest popor (Editura Vremea, 2015), culegere de fragmente din publicistica eminesciana, si volumul O carte de dragoste. A ta de tot. Al tau de tot. File de corespondenta, Nae Ionescu, Elena-Margareta Ionescu (Editura Vremea, 2015).

Sursa: www.edituravremea.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 416
Limba Romana
Cod 978-973-645-731-9