Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ernest BERNEA | Sociologie si etnografie romaneasca – Ordinea spirituala

0 opinii / Scrie o opinie
  • 16,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ernest BERNEA    |    Sociologie si etnografie romaneasca – Ordinea spirituala​​​​​​​

Editura Vemea – Bucuresti, 2009

Colectia Fapte – Idei – Documente  -  FID

Text ales si stabilit de Rodica PANDELE

||||

Extras de la pp. 37-38

Materialul cules pe baza caruia am intocmit studiul de fata constituie ceea ce am putea numi o traditie vie mai ales a primului grup de asezari, acelea din munte. Datele oferite aici cercetatorului pastreaza uneori o organicitate ce face posibila reconstituirea lor cu multa usurinta, expresii ale unei vieti locale la nivel etnografic.

Aceasta apreciere nu este valabila pentru cele doua sate de depresiune, Tohanul Vechi si Tohanul Nou, unde influenta civilizatiei moderne este mai veche si mai profunda. Sigur ca si aici exista multe date traditionale, dar ele apar ca elemente disparate, reprezentand acele caractere de organicitate si sistem ca in Poiana Marului sau in Sohodol, bunaoara.

Studiul de fata nu vrea sa fie decat o schita a ceea ce ne-a oferit terenul, o reconstituire a unor date semnificative pentru comportarea si viata de relatii ale oamenilor din aceasta zona. Atunci cand am apelat la unele forme de organizare ca nasia, vecinatatea sau ceata de feciori, nu le-am considerat in sine ca institutii populare, ci mai mult ca un prilej de a exemplifica tema cu unele aspecte concrete legate aci.

Vom prezenta in primul rand raporturile din interiorul familiei si formele care exprima si definesc aceste raporturi.

Raportul cheie in consolidarea familiei de azi este acela intre s o t si s o t i e; spunem azi, pentru ca, asa cum vom arata, in trecut pare sa fi fost si altfel. In satele de munte, si in special in Poiana Marului, acest raport este stabilit inca pe o reprezentare ce defineste in mod deosebit natura celor doua sexe, barbat si femeie. Superioritatea barbatului este incontestabila, ca o situatie data, ce apartine unui sistem de credinte (geneza) la care adera orice femeie ce traieste in interiorul acestui sistem.

SPECIFICATII

An aparitie 2009
Limba Romana
Cod 978-973-645-343-4