Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Un mormant in cer, Vintila Horia

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

VINTILA HORIA | UN MORMANT IN CER

Editura Vremea, Bucuresti, 2017

Serie de autor

In romaneste de Mihai CANTUNIARI si Tudora SANDRU-MEHEDINTI

Extras din Partea I. Jeronima

N-ati aflat vestea?/ Ce veste?/ Mai bine de dumneavoastra./ Ce veste?

Dar nu raspunde. A disparut, o fi fost vreuna din inchipuirile mele, pierind desigur dupa colt, dupa Manastirea Calugaritelor Desculte. Orologiul catedralei bate de doua dimineata, abia acum imi dau seama ca e foarte tarziu, imi sunt mainile istovite, ca si picioarele, grabesc pasul, ca omul de lemn, spre vizuina mea, dincolo de Biserica Santo Tome. Tu obisnuiai sa prinzi intre degete degetele mele dureroase si mi le frecai indelung, rabdator, si-mi dezmorteai articulatiile deformate de contactul cu multele mele ustensile, mai ales iarna cand miscarea bratului nu reusea sa impinga sangele spre extremitatile inclestate pe paleta si pensula ore si ore in sir, mai cu seama cand, abia sosit aici in prima iarna a exilului meu, toate imi inghetau, pana si exprimarea. Iti amintesti? Nimeni nu ma intelegea, decat tu si toledanii tai, de la bun inceput a existat ceva ca un fluid de simpatie intre orasenii din Toledo si mine, pe cand curtenii la Escorial se prefaceau ca il adora pe Tizian fiindca asa ii indemna multa lor admiratie, lucru nobil, dar si conditia lor de curteni, lucru josnic si deformator al realitatii.

Dar ce cunosteau ei din realitate, inchisi cum erau cu regele Filip in edificiul umanist al lui Juan de Herrera? Zidurile lui ii desparteau de realitate, si eu asta am vrut sa le-o dovedesc cu acel tablou al meu care mult ti-ar fi placut, tot asa cum tu imi placeai mie, insa n-am izbutit. In asemenea momente am hotarat sa-mi creez un regat doar al meu, intre zidurile Toledo-ului, inconjurate de amintirea bratelor tale de femeie atotintelegatoare, nascatoare de minuni.

Eu m-am nascut din miscarea aceea lina, care, izvorandu-ti din degete, imi urca pana in crestet si-mi dezmortea creierul, pe care nici Venetia nici Roma nu reusisera sa mi-l dezmorteasca. Se zice ca avem parte de o a doua nastere in cer, asa cum de curand am si pictat-o, dar eu am cunoscut-o inca de-aici, de pe pamant, intr-o locuinta toledana de pe strada Sacagiilor, din cartierul Antequeruela, in preajma Portii Nueva. In acel loc, grecul bizantin fugit din Creta de frica turcilor, ucenic intr-ale picturii la Venetia si la Roma, a devenit pictor castilian, adica s-a intors spre pictura ce statea ascunsa dintotdeauna in camarile cele mai profunde ale sufletului sau platonician si a descoperit ce era acolo si ce, pana atunci, nimeni nu se pricepuse sa-i desluseasca.

Doamne Dumnezeule, zic, ce de lucruri am vazut cu ochii acestia pacatosi, ce de oameni am cunoscut, ce de tablouri am pictat, de cate bucurii am suferit si de cata durere m-am desfatat! Dar numai tu m-ai vazut intocmai cum eram si, cu miscarea degetelor tale imprejurul falangelor mele intepenite si inghetate, m-ai calauzit spre ceea ce parea ratacit pe vecie, ascuns printre prejudecatile si negurile mele.

SPECIFICATII

An aparitie 2017
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 336
Limba Romana
Cod 978-973-645-812-5