Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Gabriel CACIULA | CHANOYU. Ceremonia japoneza a ceaiului

0 opinii / Scrie o opinie
  • 180,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Gabriel CACIULA    |    CHANOYU    Ceremonia japoneza a ceaiului

Editura Paideia, 2018

||||

Extras coperta IV –

Nu cautati Adevarul in afara voastra,

Adevarul vine intotdeauna din interiorul vostru,

De aceea este intotdeauna Gresit!

Anonim

Extras din Prefata sau pretext

Ceremonia japoneza a ceaiului, „o religie a artei de a trai”, este, simultan, o practica spirituala, un act de performanta teatrala, un joc, un ritual meditativ incluzand dimensiuni filosofice si estetice dezvoltate pe fundalul unei stricte discipline comportamentale. A fost creata in epoca Japoniei feudale, cu un sistem de valori etice si estetice specific acelor vremuri. Forta ei consta in practicarea acestor valori, fiind o traditie prin excelenta japoneza. [...]

Au fost oare modelele mentale si comportamentale, existente in secolele XVI-XVII, tipare care au plamadit ceremonia japoneza a ceaiului, suficient de tenace pentru a rezista trecerii timpului? Pot fi ele aplicate in cultura contemporana? [...]

De ce? – ma intrebam, citind si recitind Cartea Ceaiului. De ce aceasta obsesie a Vestului cu ceremonia japoneza a ceaiului? De unde aceasta atractie irezistibila pentru o institutie care este complet japoneza in toate aspectele ei? De ce cautam in afara? Sau poate vrem sa ne gasim adevarata identitate?

Eu insumi sunt un exponent al Vestului care, acum aproape 40 de ani, a simtit aceasta atractie irezistibila. Nu intelegeam nimic, dar eram coplesit de dorinta de a afla, de a intelege, de a practica, de a practica pentru totdeauna. Poate unii recunosc acest sentiment?

Ceea ce numim Timp a facut ceea ce Timpul a fost invatat sa faca – a creat un Spatiu pentru manifestarea schimbarilor. Sau cum spunem noi, „a trecut timpul...” 

Aceasta carte si-a cerut dreptul la existenta in ciuda suspiciunilor mele, care mi s-au parut intotdeauna sustinute de argumente imbatabile.

SPECIFICATII

An aparitie 2018