Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Istoria filosofiei antice vol 8 de Giovanni REALE

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Giovanni REALE

Istoria filosofiei antice

Volumul al optulea – Plotin si neoplatonismul pagan

Editura Galaxia Gutenberg, 2019

Seria Phronesis 8

Traducere din limba italiana – Cristian SOIMUSAN

Pret 27,00 Lei

 

Extras/ Prefata

In volumul acesta ne vom ocupa de gandirea filosofico-religioasa cuprinsa in arcul de timp dintre sfarsitul erei pagane si inceputul secolului sase d.C. La fel ca perioada precedenta, respectiv cea cuprinsa intre anul mortii lui Alexandru cel Mare si pana spre sfarsitul erei pagane (adica perioada propriu-zis elenistica), si acest interval din istoria filosofiei greco-pagane a fost mai degraba trecut cu vederea si nu i s-a acordat o apreciere temeinica, chiar daca din motive, in mare parte, diferite.

Multi cercetatori au vazut, in aceste secole, aproape doar o repetitie monotona a unor idei vechi, sau cu alte cuvinte, inexorabila involutie a geniului grec, care se stinge treptat, preferand de aceea sa-si inderpte atentia catre gandirea crestina, ce lua nastere in paralel, din motive mult mai atractive.

De fapt, cadrul complex al Scolilor din aceasta epoca, vazut din afara, pare a ni se infatisa sub forma unor incercari de repropunere si regandire a vechilor pozitii, care cu foarte mare greutate ne-ar da impresia ca sunt niste inaintari in gandire. De aceea, noutatile ce pot fi intalnite in ambientul lor se restrang la acel adjectiv „neo” care deosebeste intre ele diferite curente de gandire [...]