Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ritualul Sfantului Botez de Eugen JURCA

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Eugen JURCA

Ritualul Sfantului Botez

Destainuiri catehetice

Editura Galaxia Gutenberg, 2009

Colectia Teologia – 22

Pret 24,00 lei

 

Extras/ Rituri din interiorul baptisteriului – Materii cultice – Apa

Tema apei ocupa un spatiu imens in cultura universala. Ar fi de ajuns sa intocmim, in mod aleatoriu, o lista cu termeni si expresii ce fac parte din sfera semantica a notiunii, ca sa ne dam seama de multitudinea „fisurilor” simbolistice si a subtilitatii nuantelor sub care s-ar impregna „lichiditatea” unei problematici atat de complexe. [...]

De la semnificatia ei talesiana, de „principiu originar al lumii” – „apa este inceputul tuturor lucrurilor” (Tales din Milet) – aceasta „stihie” primordiala (element originar) dintre cele patru cunoscute in vechime: pamant, apa, aer, foc, va castiga tot mai mult spatiu in experienta si reflectia umanitatii, pana chiar la a fi o tema predilecta a psihologiei abisale sau a psihologiei imaginarului. Prezenta ei in toate culturile, stiintele si religiile nu poate fi ignorata, cu atat mai mult in cazul nostru, fiind materia principala utilizata in Taina Botezului. In cele ce urmeaza vom cauta sa deslusim cateva din semnificatiile ei fundamentale.

In principal, simbolistica apei e concentrata in trei teme dominante: origine a vietii; mijloc de purificare; centru de regenerare, ce pot fi regasite in cele mai vechi traditii. Ca masa nediferentiata, apele reprezinta o infinitate de posibilitati. Ele contin tot ceea ce nu are inca forma, samanta primordiala, toate semnele unei dezvoltari viitoare. Apa este prezenta la aparitia oricarei forme de viata.