Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Plansul adamic. Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 18,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Simeon KOUTSA, Mitropolit de Nea Smirna    |    Plansul adamic. Canonul cel mare al Sfantului Andrei Criteanul

DOXOLOGIA, 2012

Traducere si note: Drd. Alexandru PRELIPCEAN

Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

||||

Extras din 4. Intrebuintarea

Se pare ca inca de la inceput Marele canon a fost destinat cultului. Acest fapt se deduce din modelul sau poetic, din corelarea sa cu acele cantari biblice  care  erau in folosinta liturgica a Bisericii primare si din intrega sa structura ce contine implorari, invocari liturgice si alte elemente de ordin ritualic.unde si cand anume a fost folosit in practica liturgica nu ne este cunoscut. Poate in bisericile din Creta, unde inca Sf. Andrei  traia si era episcop.

Astazi, in practica liturgica care s-a impus, Marele canon se canta, asa cum este cunoscut, la Utrenia din Joia saptamanii a cincea din Postul mare. Din acest motiv si ziua respectiva este cunoscuta sub numele de „Joia Marelui Canon”. La manastiri se continua vechea traditie de a fi cantat la Utrenie, in timp ce la bisericile de enorie din orase, el se canta miercuri seara impreuna cu randuiala Pavecernitei mici. Impreuna cu randuiala Canonului Mare se citeste viata Sfintei Maria Egipteanca si se canta si canonul  inchinat acestei Sfinte, purtand acrostihul: „Cuvioasa Maica Marie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi”. [...]

Importanta Marelui Canon in viata liturgica a Bisericii este certificata si de alte doua elemente pe care le detinem: primul, ca Joi dimineata a fost randuit sa fie savarsita Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, dovada a pretuirii constiintei liturgice a Bisericii fata de ziua in care cantam Marele Canon; iar al doilea ca un ialte patru parti, asadar fragmentar, Canonul se canta impreuna cu slujba Pavecernitei mari, in primele patru zile din saptamana intai a Postului mare.

299 (3)

SPECIFICATII

Traducere Traducere si note: Drd. Alexandru PRELIPCEAN
An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 9786068278780