In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Georges BARROIS | Lecturile biblice in cultul ortodox

0 opinii / Scrie o opinie
  • 26,60 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Georges BARROIS    |    Lecturile biblice in cultul ortodox

Editura Renasterea, 2019

Tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului

Traducere din limba engleza de Emil M. MARGINEAN

||||

Cuvant inainte/ e x t r a s

Modalitatea in care Liturghia ortodoxa se foloseste de Sfintele Scripturi reprezinta obiectul acestei carti. Este slujba noastra intemeiata pe Scriptura iar, daca da, cum si in ce masura?

Capitolul 1 – Anul liturgic/ e x t r a s

Timpuri sau perioade liturgice. Doi factori determina cursul anului liturgic: miscarea de revolutie a pamantului in jurul soarelui si centralitatea Pastilor. Succesiunea zilelor, anilor si anotimpurilor este in ea insasi neutra si isi ia semnificatia din relatia cu lucrurile omenesti. Punctul nostru „fix” de-a lungul fluxului amorf al zilelor este praznicul Invierii, prevestit de sarbatoarea biblica a Pastilor. Cursul anual al sarbatorilor liturgice isi datoreaza semnificatia lui ultima evenimentului unic al Invierii Domnului, care are un rol central.

Descoperirea planului lui Dumnezeu prin evenimente providentiale si „venirea lui Hristos” justifica structura duala a randuielii noastre liturgice: pe de o parte, pomenirea Intruparii istorice a Fiului lui Dumnezeu nascut din vesnicie si a nasterii sfintilor; pe de alta parte, Patima, groapa si Invierea, anticipand biruinta din Ziua cea de apoi. Cu alte cuvinte, exista doua categorii de sarbatori: ciclul anual al praznicelor, datat mai mult sau mai putin conventional; si ciclul duminical, centrat pe data Pastilor, si anume Triodul, Saptamana Mare, Pastile, cele sapte saptamani pana la Duminica Rusaliilor si duminicile de la Rusalii pana la Duminica lui Zaheu. Acest al doilea ciclu ne indeamna sa depasim limitele istoriei „pana cand El va veni” (1 Co 11, 26)

SPECIFICATII

Autori Georges BARBARIN
Editura Renasterea
An aparitie 2019