Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 2

0 opinii / Scrie o opinie
  • 17,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

„In Biserica Slavei Tale”. Studii de teologie si spiritualitate liturgica, vol. 2, de Pr. prof. dr. Viorel Sava - editura Doxologia

In cuvantul introductiv la primul volum al cartii In Biserica slavei Tale ne exprimam speranta ca cititorii, dupa ce ii vor fi parcurs paginile, vor astepta cu nerabdare urmatorul volum. Elevi, semi­naristi, studenti teologi, preoti si credinciosi s-au aratat dornici de a patrunde sensurile adanci ale randuielilor de cult, ale actelor si gesturilor pe care preotul le savarseste in cadrul sfintelor slujbe, astfel incat nadejdea noastra nu a fost in zadar.

Este dureros sa constatam cat de superficiala este cunoasterea in domeniul vietii liturgice, cat de deformata este intelegerea ei si cat de mult este incurajata aceasta situatie in mass-media. Cand este vorba de sarbatori, de traditii, in prim-plan apar doar obiceiu­rile cvasireligioase, evitandu-se interpretarile autentice si opiniile autorizate. Este suficient sa amintim doar cateva cazuri concrete. Ziua indragostitilor, pusa in relatie cu praznuirea Sfantului Mucenic Valentin, are vadite caractere comerciale si erotice. O traditie im­portata care promoveaza imoralitatea. Or, intr-o societate in care pacatele mari au devenit stari firesti, de normalitate, este necesar sa se promoveze valorile sanatoase ale familiei crestine, sa se scoata in evidenta frumusetea curatiei care trebuie sa incununeze chipul duhovnicesc al tinerilor si valoarea iubirii fara patima, cultivata in perspectiva casatoriei in Hristos Domnul.

Sarbatoarea celor patruzeci de sfinti mucenici, tinuta la 9 martie, zi care in situatia calendaristica actuala cade uneori in Postul Mare, este o alta ocazie folosita de unii pentru a pune in evidenta obiceiuri, si de aceasta data, daunatoare vietii duhovnicesti. Nu se accentueaza ideea ca patruzeci de barbati, cei mai multi dintre ei tineri, au ales sa-si dea viata pentru Hristos, ci doar ca in acea zi trebuie consumate patruzeci de pahare cu vin. Consideram ca un popor care ocupa un loc fruntas in lume la consumul de alcool nu mai are nevoie de asemenea incurajari. O societate in care tinerii si chiar copiii au devenit mari consumatori de alcool are, mai curand, trebuinta de indemnuri duhovnicesti care sa marturiseasca despre faptul ca Dumnezeu ii iubeste pe copii si pe tineri, ceea ce inseamna ca si copilaria si tineretea trebuie inchinate slujirii lui Dumnezeu.

Multi dintre cei de azi au devenit dependenti de horoscop sau de traditiile babesti, iar viata de zi cu zi si, uneori, chiar deciziile majore sunt determinate de vraji, descantece, ghicitorii, asa incat indemnul Sfantului Apostol Pavel adresat ucenicului Timotei: „Iar de desartele vorbiri lumesti fereste-te, caci ele vor spori nelegiu­irea tot mai mult. Cuvantul lor va roade ca o cangrena” (II Timotei 2, 16-17), este de mare actualitate.

Volumul de fata este inca un pas inainte in domeniul cercetarii si explicarii liturgice. Avand in vedere ca un rol important in viata noastra duhovniceasca il ocupa sarbatorile, am considerat necesar si ziditor sa ne referim la unele praznice imparatesti ale Mantuito­rului si la sarbatorile inchinate Maicii Domnului. In prezentarea acestora am urmarit, mai intai, aspectele istorice, folosind biblio­grafia de specialitate, un loc de seama in cadrul acesteia ocupand manualele si studiile vrednicului de pomenire si neintrecutului istoric al cultului divin ortodox, Parintele Profesor Dr. Ene Braniste. In al doilea rand, mare parte a studiilor cuprinse in acest volum abordeaza si aspecte interconfesionale.

Ne-am staruit sa scoatem in evidenta bogatia sarbatorilor ortodoxe in comparatie cu saracia si simplitatea care caracterizeaza crestinismul occidental. In cele din urma, in studiile prezentate aici am dorit sa scoatem in evi­denta semnificatiile teologice si duhovnicesti ale sarbatorilor, sus­tinandu-ne demersul cu texte liturgice. Tezaurul teologic depozi­tat in textele liturgice care alcatuiesc sfintele slujbe, in imne si rugaciuni, este coplesitor de bogat, insa, din pacate, prea putin utilizat pentru cercetarea teologica si in argumentarea acesteia si, drept urmare, prea putin pus in evidenta.

Orientarea atentiei cer­cetatorilor in domeniul Teologiei Liturgice spre valorificarea te­zaurului ascuns in cartile de cult este meritul Parintelui Profesor Dr. Nicolae D. Necula, titularul catedrei de Teologie Liturgica si Teologie Pastorala a Facultatea de Teologie „Justinian Patirarhul” din cadrul Universitatii din Bucuresti, care incredinteaza doctoranzilor spre cercetare teme de doctrina ortodoxa reflectate in imnografie. Privita sub acest aspect, cercetarea in domeniul Teologiei Liturgice incepe sa parcurga o noua si deosebit de importanta etapa.

Pe langa studiile referitoare la cele doua categorii de sarbatori mentionate mai sus, am inserat si un studiu privitor la semnifi­catiile duhovnicesti ale Postului Mare si la modelele de pocainta pe care Triodul ni le propune spre meditatie in aceasta perioada. In cele din urma, am adaugat un studiu care vizeaza chestiuni practice referitoare la impartasirea bolnavilor, un studiu-raspuns la intrebarile pe aceasta tema adresate de preotii slujitori din zona Moldovei.

Cu nadejdea ca acest al doilea volum va fi intampinat cu acelasi interes ca si primul, ne rugam Mantuitorului Hristos si Maicii Sale Sfinte sa daruiasca spor duhovnicesc tuturor acelora care vor poposi, lecturand, asupra paginilor acestei carti.

Iasi, 29 iunie 2004

Sursa: www.edituradoxologia.ro

SPECIFICATII

An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 978-606-666-8278-75-9